Blodtrycksbehandling

Publicerat: 2018-08-19 i Blodtryck, Kort om studier
Etiketter:

Betydelse och omfattning av blodtrycksbehandling skapar debatt. Jag tänker inte diskutera sakfrågan, snarare hur man kan undvika att vara tydlig om skillnader mellan olika behandlingar utan att direkt ljuga.

A new study is reporting successful trial results from a new blood pressure treatment that combines low doses of three different currently available hypertension drugs into a single pill.

Min tolkning: En studie rapporterar framgångsrika resultat av en ny blodtrycksbehandling som kombinerar låga doser av tre befintliga preparat kombinerade i ett nytt piller.

Källa: scimex

Jag känner inte till dessa preparat närmare men förutsätter att de har rimliga oönskade effekter (bieffekter) i förhållande till de man vill uppnå.

A trial led by The George Institute for Global Health revealed that most patients – 70 per cent – reached blood pressure targets with the ‘Triple Pill’, compared to just over half receiving normal care.

Min tolkning: 70% av deltagarna som tog Triple Pill nådde önskat blodtrycksmål jämfört med drygt hälften med ”vanlig” behandling.

Givet att detta ger hälsofördelar så låter det utmärkt. Vad är då detta revolutionerande Triple Pill?

…three drugs, each at half dose, in a single pill… The Triple Pill, consisted of the blood pressure medications telmisartan (20 mg), amlodipine (2.5 mg), and chlorthalidone (12.5 mg).

Min tolkning: …tre preparat i halverad dos, kombinerade till ett piller.

Den preparattroende kanske jublar medan den skeptiskt lagde påpekar att de med Triple Pill får en 50% högre dos.

Jag har inte läst den bakomliggande studien och har kanske missat viktiga detaljer som inte framkommer i den länkade texten från scimex. Om någon tar hem studien i fulltext och finner att artikeln är felaktig så meddela mig i en kommentar, gärna med en bifogad länk.

kommentarer
  1. Effie skriver:

    Det är väl vanligt idag att man äter ett par mediciner mot högt blodtryck, eller ett kombinationspreparat av två. Så vari det revolutionerande med att lägga till ett preparat till består förstår jag nog inte riktigt. Om det blir mer eller mindre medicin beror väl på hur mycket man tagit innan av olika sorter.
    Själv halverade jag min medicinering när jag började med LCHF, och hoppas på att bli av med resten också.

    Gilla

  2. Thomas Jansson skriver:

    Hur vore det att försöka orsaken till blodtrycket?

    Finns de som hävdar att risken för stroke och infarkter ökar med blodtryckssänkande – mekanismen för detta är enkel,

    Vad är normalt blodtryck?

    Gilla

    • Erik Edlund skriver:

      Man kan påverka blodtrycket genom att ändra hjärtats -pumpkapacitet/frekvens-, blodkärlens -sammandragning/vidgning- och -blodvolymen-, förmodligen fler faktorer också. Självklart måste det vara vettigare att lokalisera och åtgärda orsaken (om det alls är möjligt) men ger ingen prestige eller pengar.

      Sätt att minska medelblodtrycket under ett dygn kan vara att inte syssla med tyngdlyftning, åka Vasaloppet eller stressa.

      Mvh / Erik Edlund

      Gilla

      • Thomas Jansson skriver:

        Problemet är att kroppen vill ha en viss mängd syre – sänker vi blodtrycket så minskar syremängden – kroppen ställer sig i stresstillstånd för att få upp mängden?

        Gilla

      • Erik Edlund skriver:

        Spontant fokuserar vi på syretransport i blodet. Det som driver andningsreflexen är istället koldioxid, CO2, via dess pH-sänkning. Om vi jämför atommassan för syre (16) med molekylmassan för koldioxid (44) så är det lätt att tänka sig att koldioxidtransporten mer krävande. Hela bilden är mer komplicerad än så, men syre och koldioxid måste transporteras omgående medan många andra ämnen kan korttidslagras i celler.

        Gilla

      • Thomas Jansson skriver:

        Nu tänkte jag mera på att våra artärer minskas då kroppen vill öka trycket om vi sänker BT kemiskt. Finns det då plack så kan det leda till infarkter eller stroke – så har jag uppfattat det.

        Hur andningsreflexen styrs har jag aldrig funderat över.

        Gilla

  3. Lennart skriver:

    Om jag jämför högt intag av socker eller salt, båda drar till sig vatten.
    Vilken av dessa ökar blodvolymen mest?

    Gilla

    • Erik Edlund skriver:

      Tack för frågan Lennart!

      Svaret inte okomplicerat men andra åsikter än min kan finnas. Såhär tänker jag:

      1) Antag en total blodvolym om 5 liter. Salthalten är normalt 0.9% vilket ger en normal mängd om 45 gram salt i blodet. Äter eller dricker du något med salt i så mängden i blodet ökar så blir du törstig, dricker och kissar (och lagrar en del i resten av kroppens vattenvolym, se nästa punkt) mer och snart är jämvikten återställd förutsatt att njurarna är i gott skick.

      2) Beroende på vem man frågar innehåller kroppen 60+/-15% vatten vilket för en 70 kg person mitt i intervallet innebär 42 liter vatten, även det med 0,9% salthalt = 378 gram salt!

      3) Givet samma blodvolym så har en ”frisk” person ett blodsocker från 4-5 gram (fastande) och upp till det dubbla efter en måltid. För diabetiker gäller vidare gränser, särskilt för de med suboptimal behandling.

      Blodets innehåll av salt är uppåt 10 gånger högre än för glukos ”i vila” och vi lär aldrig frivilligt äta mer än kanske 10 gram i stöten utan att dricka och pissa oss i balans.

      Däremot är dagens kostråd betydligt generösare med kolhydrater (som i genomsnitt utgörs av > 2/3 glukos) vilket innebär 150 gram/dygn (vanligen dagtid). Tillförseln till och elimineringen ur blodet är en långsammare och mer komplex process än för salt.

      Till saken hör att hygroskopiska effekter står i relation till -antalet- av respektive molekyler (se osmos) i vattenlösning (blodet)! Då molekylvikten för salt är 59 och 180 för glukos så har man, per gram, aningen mer än 3 gånger högre vätskebindande potential av salt.

      Var det svar på din fråga? Tror inte det, verkligheten är sällan så enkel som man skulle önska. Men, tro mig, jag har försökt.

      mvh / Erik Edlund

      Gilla

  4. Lennart skriver:

    Tack för utförligt svar…
    Om jag går över från vanlig kolhydratrik kost till strikt LCHF så tappar jag vikt ganska snabbt.
    Den snabba viktminskningen består så vitt jag vet av vatten som har varit bundet med hjälp av kolhydrater.
    Många som provat säger att även blodtrycket sjunker
    Är detta en följd av minskad blodvolym?

    Gilla

  5. Erik Edlund skriver:

    Säkert finns det någon som kan svara på din fråga. Jag vet för lite för det, men tillräckligt mycket för att misstänka att den som ger ett bombsäkert svar har missat ett eller flera problem på vägen.

    Men en liten tanke; Den initiala viktnedgången beror, som du säger, till stor del på minskat vattenbundet glykogen. Det i sin tur frigör lite extra utrymme inuti din ”hudkostym”. Det kan minska en liten aning av det allmänna ”omgivningstrycket” på kapillärerna. Håller man då i minnet att den sammanlagda blodkärlslängden (artärer + vener + kapillärer) motsvarar 2,5 gånger Jordens omkrets så kan det ha viss betydelse. (kapillärerna står säkert för >99% av längden)

    mvh / Erik Edlund

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.