Vaccin mot corona

Publicerat: 2021-01-11 i DNA, Immunförsvar, mRNA, Vaccin
Etiketter:, , ,

Tillfogat 210114: En kort video som beskriver olika typer av vacciner https://youtu.be/lFjIVIIcCvc

Corona och dess bekämpning har gått in i en ny fas. Västerbottens-Kuriren (210111) har en intressant artikel [1] som förklarar likheter och skillnader mellan några vanliga vacciner.

Vaccinering kan liknas vid utbildning och träning av vårt immunförsvar så att det står redo inför eventuellt ”skarpt läge”. Det hittillsvarande sättet har varit att spruta in en oskadliggjord form av viruset som immunförsvaret kan lära sig att känna igen och attackera.

För att möjliggöra snabb framtagning av vaccin, samtidigt oförmöget att sprida sjukdomen vidare, använder Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca andra sätt. Immunförsvaret behöver inte ett helt virus för att identifiera och reagera, det räcker med en del. Dessa vacciner innehåller ett par begränsade delar av den genetiska koden från SARS-CoV-2.

DNA är information i form av den välkända dubbelspiralen, finns i cellkärnan och omfattar organismens kompletta arvsmassa. Den utgör ett slags referensbibliotek för allt som behöver skapas. Vid behov bildas en arbetskopia av rätt avsnitt i form av en enkel slinga, RNA. Det lämnar cellkärnans skyddade miljö och går till det maskineri som tillverkar det protein som efterfrågas.

I detta sammanhang skapas en tillräckligt stor del av spikeprotein som ger SARS-CoV-2 dess karakteristiska gloria (Corona). Immunförsvaret uppfattar det som främmande, inleder bekämpning och bildar antikroppar för framtida behov.

Pfizer/Biontech och Moderna använder messenger-RNA där det räcker att mRNA hamnar i cellens ”verkstad”, cytoplasma, där tillverkningen av ”fakeproteinet” sker. mRNA är en bräcklig engångskod som förstörs efter användning, den kan därför inte påverka arvsmassan. Detta är också en nackdel som man motverkar genom att förvara dem i stark kyla, minus 70C för Pfizer/Biotech, minus 20C för Moderna.

Astra Zeneca använder ett utsnitt av en dubbelspiral som kännetecknar DNA. Den är robustare och kan därför förvaras i kylskåpstemperaturer. Å andra sidan måste den transporteras in i cellkärnan för att där avkodas till RNA. För det använder man en Trojansk häst i form av ett adenovirus från schimpans som rensats på sitt genetiska material och fylls med fakeDNA. Väl på plats avkodas detta fakeDNA till fakeRNA som exporteras till cytoplasman.

FakeDNA skvalpar omkring en stund i cellkärnan och blir aldrig en del av dess eget DNA. Dessutom kommer cellen med sitt innehåll av främmande protein att angripas och brytas ner av immunförsvaret. Nackdelen med DNA-metoden är att immunförsvaret kan utveckla immunitet mot transportviruset och sänka effektiviteten.


Tillfogat 210114: En kort video som beskriver olika typer av vacciner https://youtu.be/lFjIVIIcCvc

[1] Har du lånekort på bibliotek ökar chansen att du kan läsa tidningar och tidskrifter via webben, försök.

kommentarer
 1. lennartthol skriver:

  Hej Erik Bra beskrivning av vaccin. Du är påläst, vilket vaccin väljer Du? Bästa hälsningar Lennart Thol. 0706750429

  Skickat från min iPad

  Gilla

  • Erik Edlund skriver:

   Jag antar att det är min region (”Landsting”) och/eller vårdcentral som bestämmer vilket som kommer ifråga. Med vänlig hälsning / Erik

   Gilla

 2. CHRISTER NILSSON skriver:

  Hej Erik. Bra beskrivning av vaccinerna. Och hur ställer du dig själv till vaccinering? Nu har vi bombarderats med ytterst vilseledande information – om inta bara effekten – utan också om antalet dödsfall i influensa, vilket syftar till att skrämma upp folk så att de låter vaccinera sig.

  ”Man har aldrig påvisat – i tillförlitlig forskning – att influensavaccin minskar dödligheten”, säger Peter Götzsche i sin nya bok Vacciner – sanning, lögn och kontroverser.. Varken han eller hans fru, professor i mikrobiologi har någonsin vaccinerat sig mot influensa – och tänker inte göra det nu heller.

  Gilla

  • Erik Edlund skriver:

   Vaccinkritiker fokuserar gärna på dödsfall med Covid-19 som direkt dödsorsak och ”glömmer bort” att redovisa allvarliga och långvariga följdverkningar vid Covid-19. En del av dessa är dessutom så betydande att de i kombination med andra befintliga svagheter att det långt senare kan leda till förtida död.

   Debattörer som använder orden ”aldrig” eller ”alltid” har en tung börda att bevisa den inställningen om det gäller en någorlunda komplicerad frågeställning. Vacciners vara eller inte vara polariserar åsikter in absurdum och diskussioner tjänar nog på att ytterligheterna ignoreras.

   Själv kommer jag att välja vaccinering om inte det dyker upp väl underbyggda åsikter emot. Dit räknas inte allmänt misstänkliggörande.

   Med vänlig hälsning / Erik

   Gilla

 3. Katerina skriver:

  Jag tar aldrig någon vaccin mot influensa och corona är bara en annan virus som ger influensa symptom om man är metabolt frisk. Om man är metabolt sjuk så är det andra regler som gäller. Då är det metabola tillståndet man måste jobba med och alla vaccin i världen kommer inte att hjälpa den sjukligheten.

  Jag har ångrat att en gång i tiden då det skrevs så mycket om svininfluensa låtit hela min familj vaccineras. Saknade helt enkelt kunskap då. Min son var då bara några år gammal och jag var inte alls lika mycket insatt i kost och hälsa som nu. Som tur var fick han ingen narcolepsy men det betyder ju inte att vaccinet inte var skadlig för honom eftersom det alltid finns grader. Gjort är gjort. Vis av erfarenhet låter jag mitt immunförsvar tränas av den naturliga mixen av virus som finns runtomkring oss alltid, varje år. Det bästa man kan göra är att stärka sitt immunförsvar genom att sköta maten, sömnen och motionen, undvika all processad mat och kanske fasta ibland.

  Gilla

 4. Katerina skriver:

  Det bör även läggas till att argumentet att vaccinmakare kommer inte att göra samma misstag och man behöver inte vara rädd för narcolepsy igen håller inte. De kommer inte att göra gamla misstag, de kommer att göra nya. Jag vill inte vara en del av det stora experimentet de kommer att utsätta oss för… igen. Våra skrämda politiker behöver en massvaccinering för att sätta en bock i kanten och sätta en punkt för denna hysteriomgång. Eftersom vaccinering inte löser problemet med det metabola pandemin kommer det att hända igen. Mångas reaktion på det här viruset har tydligt påvisat problemet – kroppens metabola balans och immunförsvaret var i dåligt skick.

  Gilla

  • Erik Edlund skriver:

   Tack för kommentar

   Vårt immunförsvar är avpassat till det som varit minus det som av olika anledningar fallit ifrån, immuniteter varar olika länge. Till det ska läggas att med ålder och miljö kan/kommer det att förändras, ofta(st) till det sämre.

   Vi har därför olika förutsättningar och våra beslut kan vara mer eller mindre välinformerade. Vad vi inte känner till är hur väl vårt immunförsvar kommer att hantera något det hittills inte mött.

   Med vänlig hälsning / Erik Edlund

   Gilla

   • Katerina skriver:

    Vårt immunförsvar är det enda fungerande vapen vi har mot virus. Vacciner anses vara immunterapi – träning av immunförsvar. Det behöver tränas precis som våra muskler behöver tränas. Att leva i isolering är det värsta vi kan göra när det gäller immunförsvarets duglighet. Det även behöver näring från maten och en bra rik tarmflora också. När vi lever i en miljö där man sällan utsätter sig för jordbakterier, spritar händerna, äter mat full av kemiska bakteriedödande konserveringsmedel, använder antibiotika stup i kvarten och är allmänt rädd för bakterier – skapar vi problemen som vi ser idag. Vi behöver inte bli speciellt gamla för att bli hälsomässigt sköra eftersom vi undergräver vår hälsa med vår livsstil.

    Virus muterar ständigt, annars skulle de ha blivit utrotade för länge sedan. Man kan säga att varje års influensa är inte likt förra årets men vi har inte dött av att utsättas för dessa nya naturliga mutationer av virus som specialiserar sig på människor. Ändå just denna corona anses vara annorlunda. I vaccin forskning använder man sig av djurmaterial. Kan det vara så illa att genom att injicera dessa i människor gör vi oss känsliga för virus som annars specialiserar sig på djur? Kan våra forskare tillräckligt mycket för att vara 100% säkra att detta inte är fallet? Denna corona påstås komma från fladdermöss. Även om den inte råkade komma från ett labb så blir jag misstänksam när virus från andra arter infekterar människor. Har vi blivit sååååå sköra eller har man öppnat upp för det?

    Gilla

 5. Mormor skriver:

  Tre alldeles utmärkta kommentarer av Katerina….
  Alltså virus muterar ständigt…speciellt om det är ett virus med RNA (+), som just dom som hör till corona familjen…enligt vad jag förstått..
  Hoppas att det kinesiska laboratorium, som har gett sekvensen på de 4284 baserna, som lär ingå i koden för proteinsyntesen, har kommit fram till ett korrekt resultat..?
  Läste på en artikel i italienska ”Le Scienze”, (som vanligtvis innehåller artiklar översatta från tidskriften ”Scientific American”, dock inte just denna, som jag citerar här) att i den fondamentala sekvensen, som består av 3777 nucleotider, alltså 1259 codons, och triggar syntesen av just spike-proteinet, så har 2 aminosyror i position 986 och 987 (lisina och valina) blivit utbytta mot två andra aminosyror….detta tydligen för att förstärka de toppar på spikeproteinet som annars skulle ”kollidera” eller falla ihop, eftersom dom inte är häftade på något ”hölje”…??!
  Stimuleras då immunförsvaret i alla fall??
  Verkar gräsligt komplicerat det hela…?
  Är kanske lätt att göra nya misstag, som Katerina säjer….??
  Om man sen har i minne även den absurda Macchiarini-skandalen, där hela Karolinska gjorde bort sej…. förtroendet fick sej en stöt där och nu är det att svårt lita på vad myndigheterna försäkrar…
  Vore det åtminstone inte bättre att använda ett ord som immunterapi…i stället för att prata om vacciner..?

  Gilla

  • Erik Edlund skriver:

   Tack för kommentarer. Jo, allt detta är komplicerat men sannolikt behöver ett vaccin inte vara -exakt rätt- för att aktivera immunförsvaret.

   Det första vaccinet använde vätska från mjölkerskor som drabbats av kokoppor (vacca vacca är ko) för att framgångsrikt vaccinera mot betydligt allvarligare smittkoppor.

   Det är lätt att misstänkliggöra och angripa möjliga svagheter, men vad jag förstår är 4 av 5 ändå beredda att vaccinera sig. Det kanske är tillräckligt många för att skydda rätt många av de som avstår.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.