Glutenintolerans och celiaki

Publicerat: 2015-02-23 i Gluten, IBS
Etiketter:, , ,

Gluten är en grupp proteiner som finns i vete, korn och råg. Det ger degen sammanhållning som tillåter den att jäsa ordentligt vilket ger brödet en tilltalande spänst. Genom mycket medveten förädling, som tog fart under tidigt 50-tal, har gluteninnehållet i mjöl ökat avsevärt till bageriindustrins glädje.

För en inte obetydlig andel svenskar, 2-3%, innebär gluten att tarmens förmåga att ta upp näringsämnen försämras. Detta kallas celiaki, likvärdigt med en allergisk reaktion. För dessa är det endast total avhållsamhet som gäller. En mildare variant går under beteckningen glutenintolerans som kan motverkas genom att äta mindre mängd spannmålsprodukter.

Dagens matsnackis i media gäller glutenfritt. Svenska Dagbladet har tre artiklar:

Forskare: Kolhydrater är boven – inte gluten

En liten australiensisk studie satte år 2011 fart på den glutenfria trenddieten som plötsligt omfamnades även av människor utan sjukdomen celiaki. Två år senare rapporterade samma forskare att deras första resultat var fel. Det tycks snarare vara kolhydrater som orsakar besvären.

Glutenfri bagare: ”Det här är ett helt annat sätt att tänka”

På det glutenfria bageriet Friends of Adam vid Hornstulls strand i Stockholm fylls ugnarna av bröd och bakverk helt utan vete, laktos och palmolja. Med två glutenintoleranta i familjen insåg grundaren Karin Moberg bristen på goda glutenfria alternativ.

Läkare dömer ut modediet

Försäljningen av glutenfria matvaror slår rekord. Men bara de 2–3 procent av befolkningen som lider av sjukdomen celiaki behöver undvika veteproteinet av hälsoskäl, hävdar Sveriges ledande expert på området. Tvärtom kan en glutenfri kost göra det svårare för läkare att upptäcka celiaki.

Den ledande experten i sista artikeln är Umeåläkaren Anneli Ivarsson som i en artikel den 2 oktober 2014 uttalade sig om glutenråd till spädbarn:

– Vi i Sverige har mer glutenintolerans än någonstans i västvärlden och en bidragande orsak skulle kunna vara att vi äter onödigt mycket mat med gluten under livet i stort. Dessutom häller bageriindustrin ofta extra glutenpulver i degen för att den ska bli fluffigare. Det känns väldigt onödigt och skulle kunna vara en bidragande orsak till varför vi har så hög förekomst av glutenintolerans just i Sverige, säger hon.

Källa SvT

Lyssna även på inslaget i morgonens riksradionyheter.

För de som misstänker att gluten är ett problem så är den enklaste åtgärden att radikalt undvika mjölmat, även de surrogatprodukter som kallas glutenfria. På så sätt minskar sannolikt även den IBS (”orolig och gasig mage”) som nämns i den första SvD-länken ovan. Eventuell kritik att detta skulle innebära en allvarlig inskränkning i näringsintaget är ogrundat och beror förmodligen på en mångårig indoktrinering i att vi skall ”äta varierat och balanserat”.

Krävs omfattande vetenskaplig dokumentation om gluten så bör det även gälla andra kostråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.