Färre hjärtinfarkter

Publicerat: 2015-03-18 i CVD (hjärtsjukdom), Hjärtsjukdom
Etiketter:

image


Under 2013 drabbades närmare 28 000 svenskar av hjärtinfarkt. Det är en minskning med 8 procent jämfört med året innan. För att kunna minska antalet ytterligare krävs mer resurser till forskningen, enligt Hjärt-Lungfonden.

Källa: Pressmeddelande från Hjärtlungfonden via diabetesportalen.se

När LCHF började göra sitt intåg någonstans runt 2005 förutspåddes en skrämmande framtid av ”kostexperter” och dietister. Ohälsa och död skulle snabbt förfölja de som vågade äta mer fett och mindre fullkorn och fibrer. Rapporter har producerats runt stigande konsumtion av animaliska fetter och ”kolesterol”. De fettskrämda medverkade flitigt i media och förklarade hur det egentligen skulle vara. Stephan Rössner, Claude Marcus, Mai-Lis Hellenius samt Dietisternas Riksförbund märks knappt längre. Nu verkar det som om spådomarna hittills kommit på skam.

Hjärt-Lungfondens mål är att med forskningens hjälp inom tio år hitta ny behandling för att halvera antalet drabbade, öka antalet överlevande och ge fler friska år.

Genom Hjärt-Lungfondens stora pågående forskningsstudie SCAPIS hoppas forskarna bland annat kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt.

Självklart är dessa målsättningar goda, men jag saknar forskning eller redovisning som förklarar den dramatiska nedgången i insjuknade och döda under ett enda år. Att förutsäga vem/vilka som kan drabbas är sekundärt om man inte vet vilken förebyggande behandling som fungerar.

kommentarer
 1. Rolf Löfgren skriver:

  Det är att observera att Hjärt-Lung-Fonden inte vill stödja den forskning på LCHF som Mats Lindgren har initierat, se Fethälsa. Mycket märkligt.

  https://fethalsa.wordpress.com/

  https://fethalsa.wordpress.com/2015/01/27/ge-inga-pengar-till-hjart-lungfonden/

  Gillad av 1 person

 2. matfrisk skriver:

  Man behöver inte skrapa särskilt djupt på en människa för att finna att h*n är egocentrerad. Hjärt-Lung-Fonden är ett företag som försörjer ett antal personer som alldeles säkert inte vill förlora sin inkomst genom att satsa på en ”billig” häst. / Erik Edlund

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.