Lögn, förbannad lögn och vetenskap

Publicerat: 2015-04-08 i Motion, skitstudie
Etiketter:,

”Lögn, förbannad lögn och statistik” är en bevingad fras som beskriver användning av statistik – inte sällan felaktig eller överdriven – för att stärka svaga argument. Den populariserades av bland andra Mark Twain. Det tillskrivs ofta den brittiska premiärministern Benjamin Disraeli. (Wikipedia)

I förment vetenskapliga sammanhang används statistik för att försöka raffinera fram någon form av ”sanning” ur experiment eller observationer. Nyss upptäckte jag ett förmodligen allvarligt menat försök att visa att sportaktiviteter ”skyddar” mot akut hjärtsjukdom, refererat i Medscape.

Further results from the Oregon Sudden Unexpected Death Study (Oregon-SUDS), which were published today in Circulation, showed that only 5% of 1247 cases of SCA in individuals between the ages of 35 and 65 years happened during some form of sports activity. The mean age for the occurrences was 51.1 years, and there was a significantly higher rate among men for sports SCA than among women (risk ratio [RR] 18.68; 95% CI 2.50–139.56).

Min tolkning: Resultat från Oregon-SUDS visade att endast 5% av 1247 fall av SCA (akut hjärtsjukdom) hos personer 35 – 65 år gamla inträffade under någon form av sportaktivitet. Förekomsten var högre bland män än hos kvinnor.

Senare i texten får vi veta att 76% av händelserna inträffade under sportandet och de övriga 24% inom en timme efter dess slut.

Methods and Results (från Abstract): SCA cases aged 35-65 years were identified in a large, prospective, population-based study (2002-2013), with systematic and comprehensive assessment of their lifetime medical history. Of the 1,247 SCA cases, 63 (5%) occurred during sports activities at a mean age of 51.1±8.8 years, yielding an incidence of 21.7 (95%CI 8.1–35.4) per million per year.

Både imponerande och skrämmande samtidigt, beroende på hur man ser det. Av studiens 1247 fall av akut hjärtsjukdom i det aktuella ålderssegmentet var det endast 63 som inträffade under sportaktiviteten och inom en timme innan den slutade. Övriga, 1184 fall, drabbade personer som inte sportade.

Only 63 of the study participants had a sports-related SCA, ”yielding an incidence of 21.7 (95% CI 8.1–35.4) per million per year” vs an incidence of 555 per million per year for nonsports SCA.

Min tolkning: Endast 63 av studiens deltagare upplevde en sportrelaterad akut hjärthändelse vilket gav en frekvens av 21.7 per 1 miljon personer och år att ställas mot 555 per 1 miljon och år för ickesportare.

Det skiljer alltså drygt 25 gånger* till sportarnas ”fördel”. (Jämför sedan med ** nedan)

Conclusions (Från Abstract): Sports-associated SCA in middle age represents a relatively small proportion of the overall SCA burden, reinforcing the idea of the high benefit-low risk nature of sports activity.

Min tolkning: Akut hjärtsjukdom i anslutning till sport bland medelålders utgör en relativt liten del av helheten vilket stöder idén om att den ger stora fördelar till en liten risk.

Chugh (Studiens centralgestalt, bild nedan, uttalar sig i Medscapeartikeln) … ”exercise activity is the best thing you can do for yourself—not just for heart disease but for overall mortality.”

Min tolkning: ”träning är det bästa du kan göra för dig själv, inte bara för (att motverka) hjärtsjukdom utan allmän dödsrisk.

Chugh

Mina reflektioner:

Låt säga att en sportaktivitet pågår varje dygn i två timmar plus en timmes uppföljning, då inträffar sportarens SCA under 0.125 av ett helt dygn.

Om vi antar att medelsportaren i praktiken tränar 2 (+1) timmar var tredje dag (72 timmar) så innebär det att sportarnas SCA koncentreras till en mycket liten del, cirka 1/25** av en sådan aktivitetscykel. (Jämför med * ovan)

Ickesportarnas SCA inträffade med god sannolikhet någorlunda utspritt under flertalet av dygnets 24 timmar.

Lägg märke till att när en förment ”sportare” råkade ut för en SCA utanför sitt kortvariga ”träningsfönster” så hamnade han i detta sammanhang bland ”ickesportarna” och belastade på så sätt deras statistik.

En sportbenägen person med begynnande SCA kanske avstår från träningspasset och belastar därför ickesportarnas statistik.

Fler invändningar, har du någon att bidra med?

Detta är en observationsstudie som valde bland redan inträffade händelser och sorterade in dem i fack i efterskott. Att ur detta material påstå att ”exercise activity is the best thing you can do for yourself—not just for heart disease but for overall mortality” är långt från välgrundat.

En vettig observation gjorde man, sportrelaterade SCA inträffade ofta inför åskådare och ledde till snabbare behandling med bättre slutresultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.