Apoptos är en avsiktlig och nödvändig förstörelse av kroppens celler och kallas programmerad celldöd. Den inleds redan tidigt i fosterlivet pågår ständigt hos alla människor och är en nödvändig förutsättning för ett långt och friskt liv.

 • Du har kanske sett bilder på mycket små foster där händer och fötter närmast ser ut som klubbor för att bara några veckor senare ha både fingrar och tår. Det som gör denna utveckling möjlig är apoptos som gradvis avlägsnar överflödiga vävnader som ligger mellan fingrar och tår.
 • Du har kanske hört talas om HbA1c, glykerat blodsocker, som felaktigt brukar kallas långtidsblodsocker. Det är en process där glukos i blodet klibbar fast vid proteiner i de röda blodkropparna. För att kompensera för detta och andra ”nötningsskador” elimineras blodkroppar genom apoptos och ersätts med nybildade. Vanligtvis anges blodkropparnas livslängd till ungefär 4 månader/120 dagar, men nyare data antyder att den kan vara så kort som 90 dagar och upp till över 140 dagar om blodsockerbelastningen är låg.

Apoptos kan starta av olika anledningar, t.ex. utveckling av vävnader (ex. fingrar och tår), skador i cellens DNA, skador från fria radikaler (ROS), glykeringar, virusinfektioner, brännskador och lite mer ospecifik 
stress”.

Mitokondrie

Celler innehåller hundratals eller fler mitokondrier som omvandlar ketoner, fettsyror och pyruvat till den energivaluta som kroppen använder, ATP (adenosintrifosfat). 

 • Mellan det yttre och inre membranet finns cytochrome c från elektrontransportkedjan som är den enskilt största producenten av ATP. När apoptosen går igång blir mitokondriens yttre membran poröst och släpper ut cytochrome c till cellvätskan, cytoplasman. I en serie händelser aktiveras diverse enzymer, de sista i kedjan är caspase 3 och caspase 7, som bryter ner cellen i sina beståndsdelar för återvinning.
 • Märk att cytochrome c har dubbla roller, dels deltar den i mitokondriens energiproduktion och dels drar den igång apoptosen när den hamnar i cellvätskan.

Cancerceller använder stora mängder glukos för sin energiförsörjning när deras mitokondrier är defekta. I en frisk cell kan en glukosmolekyl ge uppåt 38 ATP totalt varav 2 (netto) produceras i cellvätskan genom syreoberoende fermentering och resten i mitokondrien. I en cancercell fungerar inte mitokondrien, den har ”hängt sig”, reagerar inte på tilltal och kan därför inte dra igång den apoptos som skulle eliminera den gravt funktionsodugliga cancercellen.

I Socker, särskilt fruktos, gynnar cancer motiverade jag varför man bör motverka cancer genom att inte ge dem glukos samtidigt som man bör undvika att stimulera deras celldelning via fruktos.

Hur många vårdavdelningar serverar cancersjuka socker i kaffet, tårtor, kakor, bullar, juice, läskeblask och annat sockersötat?

kommentarer
 1. I min ålder 70+ har man tyvärr ett antal cancersjuka omkring sig. Jag brukar fråga den cancersjuke när hen berättar om sina turer på sjukhus och hos läkare om de fått några kostråd. Svaret är alltid detsamma. Antingen har de inte fått några kostråd alls eller så har man blivit uppmanad att äta precis som vanligt och unna sig det som man tycker är gott. Då brukar jag inte säga mer till den sjuke utan försöka få de anhöriga att förstå sambandet mellan socker och cancer. Men jag har aldrig fått någon anhörig att förstå. Så när jag kommer till den cancersjuka på besök så kan hen ligga med cytostatika dropp och ett nattygsbord belamrat med sötsaker och ut och in går sjukvårdspersonal utan att reagera. Tyvärr är tilliten stor till dem som inte är värda det.

  Gillad av 2 personer

 2. […] Läs mer om programmerad celldöd på Matfrisks blogg! […]

  Gilla

 3. […] Massor av kunskap me… on Programmerad celldöd och … […]

  Gilla

 4. […] Programmerad celldöd och cancer […]

  Gilla

 5. Nisse skriver:

  Skrollar ofta i Kostdoktorns bloggnytt. men har alltid skrollat förbi denna blogg. Tills idag. Herregud, vilken källa till kunskap jag hittat! Hit ska jag gå ofta för att förkovra mig. Sånt här måste man läsa många gånger innan man fattar, åtminstone jag. 1000 tack för att du håller igång denna blogg.

  Gilla

 6. […] cancer? Motverkar ketoner kakexi vid cancer? Programmerad celldöd och cancer Socker, särskilt fruktos, […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.