Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik

Publicerat: 2015-08-18 i Statistik
Etiketter:,

År 2014 avled 89 062 personer i Sverige, varav 45 622 kvinnor och 43 440 män. Detta är en minskning i absoluta tal med 1,6 procent jämfört med år 2013.

Nästan tre fjärdedelar, 71 procent, av samtliga dödsfall inträffade vid 75 års ålder eller däröver.

Totalt avled 940 per 100 000 kvinnor och 897 per 100 000 män. Jämfört med 2013 innebär detta en minskning med 3,3 procent för kvinnorna och med 1,7 procent för männen.

Sedan slutet av 1980-talet har dödligheten minskat för de flesta dödsorsaksgrupper, både för kvinnor och för män. Om hänsyn tas till ålder ligger dödstalen generellt lägre för kvinnor än för män.

Källa: Socialstyrelsen (pdf med omfattande statistik finns att ladda ner, 287 sidor)

Så snart LCHF-livsstilen återintroducerades i Sverige några år in på  2000-talet varnade dietister och läkare av den gamla stammen för en kommande hälsokatastrof. Detta för att ”vi” minskar andelen kolhydrater (”utesluter en hel näringsgrupp”) och ”frossar” i fett. Total dödlighet 1987 - 2014

Den totala dödligheten i Sverige har följt en nästan obruten trend neråt efter ett par bumpar i början av statistiken. Intressant nog sjunker dödligheten avsevärt snabbare hos ”problemkönet”, männen.

Allt hemskt skulle inträffa när ”kolesterolet” skulle stiga och blodkärlen gror igenDödlighet i kärlsjukdomar

Så snart vi lämnar totaldödligheten blir statistiken mer beroende av ändringar i diagnoskriterier som möjligen kan förklara varför dödligheten p.g.a. sjukdomar i hjärnans kärl (sista grafen) har en ”könssymmetrisk” uppbump runt 2008.

Det är svårt att upptäcka att LCHF-livsstilen har förorsakat någon hälsokatastrof. Alarmisterna hörs inte lika mycket längre och har dessutom blivit färre, åtminstone i media. Ska bli intressant att se hur traditionalisterna tolkar Socialstyrelsens nyaste statistik.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.