Livsmedelsverket: Ägg är inte farligt!

Publicerat: 2015-09-17 i Fetter, Kolesterol, Livsmedelsverket, SLV
Etiketter:

SLV - Ägg är inte farligt

Livsmedelsverket, SLV, känner för att ”avslöja” en gammal missuppfattning och peka ut källan:

Som kuriosa kan nämnas att rådet att kraftigt begränsa mängden ägg kom 1971, från Socialstyrelsen som då hade hand om rekommendationer kring mat, men försvann lika snabbt igen 1976.

Försvann det egentligen? Om nu SLV haft en avvikande åsikt hade det varit på plats att tydligt visa detta för att framhålla det man nu säger.

Ägg är en källa till protein och mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett, vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, och mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.

Så har vi ett av de skäl som legat till grund för rädslan för ägg.

Ägg innehåller också kolesterol. Men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ger råd om.

Lägg särskilt märke till att man aktar sig för att ge generella råd som kan tänkas gälla även för ickefriska.

Det aktuella rådet för den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom är att äta mer av mat som bidrar med nyttiga fetter, till exempel fisk och vegetabiliska oljor, och mindre av mat med onyttiga fetter, till exempel korv, bacon och smör.

Självklart känner man sig tvungna att rikta en spark mot LCHF-are som framhärdar att man upplever en förbättrad hälsa trots att man äter naturliga animaliska fetter.

 

kommentarer
 1. ElisabethP skriver:

  Det hade hedrat SLV om man tagit upp det där med essentiella, alltså livsnödvändiga näringsämnen. Ägg är ett synnerligen nutritionstätt livsmedel! Så vitt jag vet tillhör kolesterol gruppen av livsnödvändiga ämnen, precis som det enbart animaliska vitamin B12. Och det bör vara metyl-kobalamin, inte det kollegorna förskriver, cyano-kobalamin. Någon med mer energi borde avkräva både Läkemedelsverket och SLV på dokumentation till dagens B12-råd. Och varför det endast existerar cyanokobalamin i FASS. Man brukar skrika efter dokumentation och studier … och jag vill gärna veta.

  Gilla

 2. MickeB skriver:

  Ja, det är ju märkligt om man tog bort rådet att begränsa äggintaget redan 1976 som man påstår här, att många människor får råd av dietister och läkare att vara försiktiga med äggätandet än idag.
  Många av dessa dietister måste genomgått sin utbildning efter 1976 och ändå fått lära sig att rekommendera minskat äggintag. Livsmedelsverket verkar ha stora problem med att få ut budskapet om tillbakadragna rekommendationer. Kanske de har svårt att erkänna att de första rådet var fel och hellre smygändrar rekommendationen, utan att kommunicera ut den. Har märkt att deras hemsida ofta uppdateras/skrivs utan att det nämns, ett tag så skrev de inte ens ut datumet när de uppdaterades och alla datum på de gällande rekommendationerna försvann

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.