När LCHF fortfarande inte fått sitt namn var Lars-Erik Litsfeldt redan på banan. Hans första bok, Fettskrämd, hade inte bara ett fyndigt namn som snabbt blev ett begrepp, dess innehåll var sakligt, informativt och lättläst. Flera böcker har följt, alla med samma grundläggande kännetecken.
Den senaste, LCHF för ny och gammal (med skvaller), beskriver hans egen färd från begynnande diabetes och lydig följsamhet av de konventionella kostråden. Hur allt höll på att ta en ända med hjärtinfarkt redan före 50 års ålder. I sjuksängen började han fundera över varför infarkten kom efter den ”nyttigaste” perioden i hans liv.
”Jag åt inget som var gott, bara lättmargariner och lättmjölk och annat som det stod ”lätt” och ”light” på. Jag åt svettigt tyskt fullkornsbröd med obegränsad hållbarhet. Det hade hela sädeskorn i som fastnade i tänderna. Inget hände med vikten.”
Sveriges kostråd följer samma mönster som andra i större delen av världen, i första hand imponeras och influeras Livsmedelsverket av USA. Som lekmän vill man gärna tro att forskare/vetenskapsmän är kunniga, självständiga och obrottsligt trogna de vetenskapliga idealen, att söka sanningen. Åtminstone ska de avvisa det uppenbart felaktiga. Tyvärr är det en dröm, onödigt många förmenta vetenskapsmän producerar studier och tolkningar som passar de betalande uppdragsgivarna, ofta från de mest lönsamma delarna av livsmedelsindustrin. Vetenskapsmännen behöver inte nödvändigtvis ljuga rakt av, många gånger räcker det att förbise de mest sannolika skälen till varför en studie visar ett visst utfall.
Det finns väldokumenterad forskning om stora delar av kroppens organ, i många fall ner på en nivå där man med god precision följer enstaka molekylers förehavanden. Mycket av dagens etablerade kunskap kan spåras många tiotals år bakåt i tiden, ibland till förra sekelskiftet. Dessa kunskaper uppdateras naturligtvis ständigt och i huvudsak är man väldigt överens i den grundläggande litteraturen inom biokemi och fysiologi. Där råder vanligen god överensstämmelse mellan praktiska observationer och förklaringar på ”kemiska”.
Vad gäller kostråden tillkommer faktorer som rör till det ordentligt, livsmedels- och preparatindustriers intressen. Jag använder ogärna ordet läkemedelsindustri då majoriteten av deras produkter inte är kapabla till eller ens avsedda att läka, förhoppningsvis lindrar de symtom mer än ger biverkningar. I praktiken anpassar sig kostråden i stor utsträckning till det industrin önskar. Brödinstitutet annonserade t.ex. öppet att ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen”
Lars-Erik började aktivt söka information från andra källor, kunskap finns för den intresserade som är beredd att satsa tid. Detta ledde överraskande nog till att det i många fall lönade sig att göra precis tvärtom. Ur hans och andras erfarenheter växte LCHF-tänket fram och spred sig till dietisters och läkares förskräckelse. ”Folk kommer att dö av att frossa i fett!” Nu har dessa spådomar inte besannats, tvärtom, statistiken visar att sjukligheten och livslängden i Sverige utvecklas positivt.
Boken varvar egna erfarenheter, fakta och förklaringar med berättelser i anknytning till LCHF-historien. Nybörjaren får mängder av kunskap utan ansträngning, den som varit med ett tag känner igen både personer och händelser under de dryga tio år som boken spänner över.
Den som läser denna bok utsätter sig för allvarlig risk att se hittillsvarande föreställningar rubbade, kanske till och med raserade och ersatta med andra som leder till bättre hälsa.
Erik Edlund / För egen del började jag med LCHF den 17 november 2005, morgonen efter att ha läst Fettskrämd, ett beslut jag aldrig behövt ifrågasätta.
Ytterligare böcker av Lars-Erik Litsfeldt finner du på http://www.litsfeldt.se/books.php En jag särskilt rekommenderar är ”Ideologin och pengarna bakom kostråden” i samarbete med Per Wikholm från 2007 som lager för lager klär av och blottlägger spelet bakom kostråden.
Du som vill ställa kompletterande frågor till erfarna LCHF-are är välkomna att göra det i facebookgruppen Smarta Diabetiker. Kompetensnivån och ambitionen att hjälpa är mycket hög och relevanta svar kommer vanligen mycket snabbt.
LCHF-recept finns i mängder på facebookgruppen Smarta Diabetikers recept.