Vad är en extrem diet?

Publicerat: 2017-01-24 i Fruktos, glukos, HbA1c, Kolhydrater, NAFLD, Socker
Etiketter:, , ,

Kan det vara när mer än hälften av energin men ingen essentiell (livsnödvändig) näring kommer från något vi bevisligen klarar oss utan?

Det finns ett antal grundläggande ämnen vi ovillkorligen måste äta då vi inte klarar att bilda dem själva. Det allra viktigaste är vatten, utan det dör vi inom några få dagar, snabbare om det är mycket varmt. Resten kan vi klara oss utan i flera veckor, uppåt ett par månader.

Förr eller senare behöver vi essentiella ämnen, t.ex. aminosyror (protein), fettsyror, mineraler och vitaminer. I praktiken äter vi sådant både dagligen och ofta onödigt mycket.

Glukos fruktos sackaros

Bilden visar hur en glukos– och en fruktosmolekyl bygger upp vanligt vitt socker, sackaros. När vi äter sackaros sker det motsatta, enzymer sätter in en vattenmolekyl i skarven (hydrolyserar) och delar den i sina monosackarider innan de tas upp i tarmen.

Märk väl att fruktosen inte fyller några näringsmässiga behov i kroppen, den ställer mest till med problem då den lättare än glukos klibbar fast vid proteiner och höjer blodets HbA1c (”långtidsblodsocker”), dessutom blir det lätt fett i levern. Detta kallas NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease, en icke alkoholberoende leverförfettning.

Något vi använder i liten omfattning men som vuxna inte behöver äta, då det alltid finns ”inbyggt” i den övriga maten, är glukos. Glukos är en av tre monosackarider som bygger kolhydrater.

Min åsikt är att mat som består av 50-70E% kolhydrater är ”extrem” i sin ensidighet.

kommentarer
 1. Anders Jensen skriver:

  Har i 20 år ätit Omeprazol mot min halsbränna innan jag upptäckte att halsbrännan berodde på för stort intag av socker, kolhydrater och då främst vitt bröd. Hur kan dessa produkter orsaka halsbränna? Någon som vet?

  Gilla

  • matfrisk skriver:

   Såvitt jag vet beror halsbränna på att magsyra läcker förbi övre magmunnen och upp i halsen. Det kan ju bero på ett fel på övre magmunnen, kanske även på att den mat du ätit inte ”använder” magsyran på ett vettigt sätt.

   Louise Sjöbäcks ”Bättre mage” (Optimal förlag) kan vara en bra infokälla.

   Med vänlig hälsning / Erik Edlund

   Gilla

 2. Mormor skriver:

  Erik, är helt överens…men bara för att glukos finns ”inbyggt” i vår vanliga mat, så betyder det inte att vi kan leva utan glukos..!!?? Inte ens du, som är så insatt i biokemi, verkar att hålla den andra metaboliska cykeln i citosol, för glukos, i någon större consideration?? Den som kallas för pentos fosfat vägen och som oxiderar en glukosmolekyl till en ribosio och två NADPH för biosyntes!!? Det är bara glukos som går in i den cykeln och merparten av den reducing power organismen behöver, föds just där…samtidigt som en glukos molekyl på 6 kolatomer oxideras till en sockermolekyl med 5 kolatomer, riboso, som ingår i viktiga cell-komponenter, typ ATP, DNA, RNA, CoA….etc plus att den alltså ger 2 stycken NADPH för uppbyggningen, även av vissa komponenter, som kolesterol, hormoner osv….har inte begripit varför ingen tycks bry sej om denna pathway?? Är det jag som är ute och cyklar kanske?? Har det kommit nya rön sen jag tog min laurea, faktiskt i detta århundrade, i mars 2000….eller är det bara okunskap?? Folk vet inte vad biokemi är kanske, inte experterna heller?? Kan du förklara för mej, skulle jag uppskatta detta… Jag har inte hittat på det här själv, men har olika biokemiböcker, varav den bästa är absolut Stryers…. Det blir ju en dubbel press på cancerogenesi och diabetes och alla andra sjukdomar som följer…..och ingen bryr sej? Alla pratar bara om glykolysen… Och det skulle ju förklara också varför LCHF vilar på vetenskap..!!?? Enligt mej alltså… Som om blodsocker skulle vara enbart för energi och insulin produceras för att få det att gå ner… Socker är ett gift, räcker med att strö en matsked på en skivad jordgubbe och se vad som händer…det sliskiga som blir kvar är det som händer i vår kropp om vi har en otillräcklig insulinproduktion…och hur länge och hur många gånger kan vi räkna med att bli hjälpta på det sättet?? Men vi behöver en viss kvot av glukos för uppbyggnad och en viss, större, kvot av mättat fett för energi till maintenance…detta trots att alla tre makronutrienterna hjälper varandra för att uppnå homeostas….. Har försökt att dra upp min åsikt på nån blogg, men hjälper ingenting…suck…
  Tacksam för svar!!

  Gilla

  • matfrisk skriver:

   I seriös biokemisk litteratur finns inga uppgifter att glukos är essentiellt att äta. Kan du precisera hur mycket glukos du anser att man ska äta för att täcka de behov du anger, gärna med källa?

   Ett tillägg: Hur högt bör blodsockret vara för att inte riskera att glukosmängden blir för liten, även här med källa.

   Med vänlig hälsning / Erik Edlund

   Gilla

 3. JU skriver:

  Engelskspråkiga Wikipedia beskriver pentosfosfatvägen rätt bra: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pentose_phosphate_pathway

  Men, i den beskrivningen finns inget som säger att glukosen måste komma från kolhydrater i kosten. Kroppen kan själv producera glukos internt (se tex https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes) och kroppen håller en jämn glukoshalt i blodet på ca 4 mM även om man inte äter något glukos överhuvudtaget.

  Skillnaden i egenproducerat glukos och glukosintag är kanske grundläggande för förståelsen i det här sammanhanget.

  Erik, tack för en bra och informativ blogg!

  Gilla

 4. Mormor skriver:

  Ok, I can see your point….men vad jag förstår, när jag läser om gluconeogenesi, så är dom mest vanliga utgångsmaterialen laktat, glycerol och alanina….och alla tre kommer först från glykolysen…!? Alltså rör det sej om en sockermolekyl som nybildas från socker med en kostnad netto av 4 ATP varje gång, om jag kommer ihåg rätt… mycket oekonomiskt också?! För laktat bildas ju av piruvat, som reduceras till laktat och sen kan det gå tillbaka in i gluconeogenesi-vägen, men piruvatet kommer ju först från glukos, genom glycolysen, eller hur?? Och alanin är en aminosyra, som också bildas av piruvat och glycerol kommer också från en glukosmolekyl….alltså i alla tre reaktionerna rör det sej om nybildning av glukos, som från början kommit av glukos genom glycolysen….är kanske svårt att få rätt besked på wikipedia, har du ingen bra biokemibok, som förklarar lite bättre?? Och hur tror du att t ex en livsviktig substans, som kolesterol, kan syntetiseras utan ”reducing power”….vet inte riktigt termerna på svenska, sorry….för att inte tala om alla olika hormoner, som kolesterolet är precursor till, och som behöver NADPH för sin syntes?? Och alla andra biosynteser av viktiga cellkomponenter, som måste ha en extra fosfatgrupp påhakad på NADH molekylen, för att få den där extra energin!?
  Ok, nu var det inte alls min mening att vara polemisk eller så, bara det att när jag hör viktiga exponenter i kost-sammanhang påstå att människans behov av glukos är noll, så blir jag otroligt förvånad och undrar vilka biokemi-studier dom har som grund för sina åsikter… Denna lilla diskussion har varit mycket intressant och jag tackar dej för ditt försök till förklaring…!! Tack också för din trevliga blogg, som jag förstås kommer att fortsätta att följa…och om du genom vidare forskning kommer på andra tankar så var vänlig och meddela mej!?

  Gilla

  • matfrisk skriver:

   Jag ifrågasätter inte att vi använder och behöver små mängder glukos i metabolismen, vad jag däremot noterar är att inga seriösa biokemiböcker betraktar några som helst kolhydrater som essentiella att äta, inte ens under speciella villkor (conditionally essential).

   I motsats till detta tycks alla lekmannaböcker om näringslära av någon outgrundlig anledning börja sina utläggningar med kolhydrater!

   Varje ämne i våra kroppar har ett ursprung i fotosyntesen som producerar mono-, di- och polysackarider ur kol och vatten samt energi från ljusets fotoner. Ur dessa bildar olika bakterier och högre livsformer mer komplexa ämnen, många av dem tillsammans med mineraler. Proteiner (aminosyror) är därför förädlade ur kolhydrater och den processen vänds så snart vi har mer aminosyror tillgängliga i mat och kropp än vi behöver. Det sker alltid när vi äter så mycket protein att det nyttjas som energi.

   Då bryts överflödet av aminosyror ner till kvävehaltiga avfallsprodukter, som filtreras bort i urinen, resten blir till större delen glukos, en mindre del ketoner. Glukosen hamnar i blodomloppet tillsammans med och oskiljaktlig från den som kommer från mat. Den fördelas efter behov, inklusive till processer du beskriver.

   Även fett bidrar med små mängder glukos när triglyceriderna spjälkas till tre fettsyror samt en glycerolmolekyl. Det sker t.ex. när en fettmolekyl avlämnas av en kylomikron, VLDL eller annat lipoprotein vid målet, vare sig det är en muskel- eller fettcell. En komplett fettmolekyl är helt enkelt för stor för att komma in i målcellen.

   Den avspjälkade glycerolmolekylen sköljs helt enkelt vidare av blodet och återvinns i levern till glukos. Ju kortkedjigare fetter vi äter desto fler glycerolmolekyler blir det.

   Jag hoppas att du meddelar mig var du finner uppgifter i seriös biokemilitteratur som visar att kolhydrater eller någon av dess monosackarider är essentiella att äta.

   mvh / Erik

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.