Konventionella kostråd till diabetiker är sämre

Publicerat: 2017-06-15 i Diabetes, Diabetes typ 2
Etiketter:

Ny forskning tyder på att diabeteskost inte nödvändigtvis är det som fungerar bäst för personer med typ 2-diabetes.

Källa: Netdoktor

Om du följer länken till Netdoktor ser du att jag har förkortat påståendet något men med goda skäl som framgår om du fortsätter nedan.

Anta att du befinner dig på ett berg i dimma med en känslig barometer i handen. Då lufttrycket är lägre på högre höjd kan man någorlunda väl beräkna om du går uppåt, längs med samma höjdkurva eller utför. Men dimman är tät och det är omöjligt att se mycket mer än var man sätter fötterna. Kan du då med ett par avläsningar med ett antal steg emellan bestämma bergets höjd? Skulle inte tro det.

Samma gäller för denna studie som jämför två kostmodeller, en konventionell och en vegetarisk som båda är energibegränsade med -500 kcal per dag i förhållande till vad försökspersonerna vanligen åt. Netdoktors skribent citerar följande slutsats:

– En vegetarisk diet visade sig vara den mest effektiva dieten för att gå ner i vikt.

Den enda rimliga slutsatsen av detta försök är att i kombination med kaloribegränsning är en konventionell diabeteskost sämre än det vegetariska alternativet. 

Den konventionella diabeteskosten är fortsättningsvis rätt meningslös att jämföra med. Det finns ingen som helst anledning att utgå från att en vegetarisk för den skull är det bästa alternativet även om den just här visade sig vara minst sämst av två.

Fortsätt jämförelserna med andra kostmodeller och eliminera åtminstone de klara förlorarna. Med den taktiken kommer de sämre alternativen att sorteras bort. Nu är det knappast någon anledning att invänta sådana jämförelser från just denna grupp, den har redan nått vägs ände då den representerar vegetarian- och veganläkare.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612094458.htm

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.