Silver – del 20.3 – Imponeras du av det du inte förstår?

Publicerat: 2018-03-07 i Okategoriserade

Låt säga att du stöter på ett eller flera ord vars betydelse du inte känner. Tar du dem till dig eller försöker du borra i vad de egentligen kan innebära? Då andra tipsar om The Silver Edge som en källa till information om silverprodukter (jo, jag kände mycket väl till sajten sedan tidigare) så tar jag följande exempel därifrån:

Källa: The Silver Edge, Clinical Studies and Reports

Inte helt oväntat kommer man till en bild av en text, inte till textkällan. Googla gärna vidare och tipsa mig om ni finner något väsentligt. Vilka är då de ord jag tror att de flesta inte känner till alternativt har diffusa uppfattningar om?

Nanoscalar-Oligodynamic Silver Ions

Silver är inte obekant, men det får vara kvar för att inte förrycka sammanhanget. Vilket intryck får du av detta? Känns meningen vetenskaplig, pålitlig, informativ eller kanske obegriplig? Låt oss bena lite i dess betydelse.

 • Ions: Joner är atomer eller molekyler med en elektrisk laddning. Det kan bero på elektronbrist eller –överskott. Silverjoner har tappat 1 av sina 47 elektroner vilket gör jonen, Ag+, positivt laddad.
 • Det är inte självklart att positiva joner dras till negativa, ett exempel är natriumklorid, NaCl. Löser du salt i vatten kommer du att få fria Na+ och Cl, om och när vattnet dunstar bort får du saltkristaller igen.
 • Om Ag+ hamnar i en saltlösning tillräckligt nära en Cl kommer de obönhörligen att attraheras till varandra och bilda svårlösligt silverklorid, AgCl. Vid 50 graders temperatur kan maximalt 0,0052 gram lösa sig i 1 liter vatten, mindre när temperaturen är lägre.
 • En silveratom/jon är cirka 160 pm/picometer liten. 1 pm = 1 x 1012 meter och 1000 pm = 1 nanometer, nm. Som jämförelse har gult ljus våglängden 565 – 590 nm.
 • Nanosilver anses ligga i storleksintervallet 1 – 100 nm vilket innebär att det krävs ungefär 6 silveratomer/-joner för att nå upp till det minsta måttet. (Detta är bara ungefärliga uppskattningar för att ge en uppfattning av storlekar, kemister och andra med specialkunskaper om kristallstrukturer är välkomna med exakta uppgifter.
 • Det innebär att du kan strunta i ”nanoscalar” i detta sammanhang, det är ändå jonens storlek som är avgörande.

Så återstår då ordet Oligodynamic. Jag har skrivit om det tidigare Silver – del 8, vad är oligodynamisk effekt?

 • Oligo kommer från grekiskan och syftar på fåtal.
 • Dynamic har även det ett grekiskt ursprung och syftar på kraft.
 • Oligodynamisk innebär alltså att det krävs få av något för att ge en stor effekt.

The oligodynamic effect (from Greek oligos ”few”, and dynamis ”force”) is a biocidal* effect of metals…

Min tolkning: Den oligodynamiska effekten är en gifteffekt på biologiskt material (Underförstått: få atomer/joner av metaller ger ett kraftigt utfall).

Min uppfattning är att rubriken Nanoscalar-Oligodynamic Silver Ions är utformad för att förvirra och dölja innebörden. Varför gör man så? Källan är/var ett företag som säljer silverprodukter, hur pålitligt är det?


*) A biocide is defined in the European legislation as a chemical substance or microorganism intended to destroy, deter, render harmless, or exert a controlling effect on any harmful organism by chemical or biological means. The US Environmental Protection Agency (EPA) uses a slightly different definition for biocides as ”a diverse group of poisonous substances including preservatives, insecticides, disinfectants, and pesticides used for the control of organisms that are harmful to human or animal health or that cause damage to natural or manufactured products”. When compared, the two definitions roughly imply the same, although the US EPA definition includes plant protection products and some veterinary medicines.

Min tolkning: Biocider är kemikalier eller mikroorganismer som används för att bekämpa farliga organismer.

kommentarer
 1. Thomas Jansson skriver:

  Det beror ju på sammanhanget hur noga jag är med att kolla upp allting. Är det något som intresserar mig så har jag 2 skärmar till min dator, en för själva källtexten och den andra för översättning, wikipedia eller vad som kan bli aktuellt.

  Men i vissa andra fall så är det bättre att söka rätt på folk som går att lita på och kan saken bättre än mig själv, det är ju det normala eftersom man knappast kan vara expert på allt som man kommer i kontakt med – jag kommer till exempel aldrig att köpa någon form av kolloidalt silver men blir ju lite intresserad av dess påstådda verkningsätt då till och med läkare börjar rekommendera kolloidalt silver för att bota cancer – själv är jag mera försiktig med att rekommendera terapi som betraktas som kvacksalveri.

  Att däremot tipsa om sunda åtgärder som sänker blod- och insulinnivåer bedömer jag som helt ofarligt oavsett hälsotillstånd.

  Gillad av 2 personer

 2. Annika Dahlqvist skriver:

  Är det bättre att dö en plågsam död i cancer än att chansa på att en ofarlig behandling med kolloidalt silver kan bota cancern?

  Gilla

  • Lundagubben skriver:

   Annika!
   Om jag då tar min dos av kollodialt silver, vad kommer jag då att dö av, för dö kommer jag ju att göra? Ett litet fåtal personer somnar in lugnt och stilla, men de flesta dör efter ca 5 års sjukvård av hjärt/kärl, cancer eller demenssjukdomar. Det gäller troligen även om jag skulle inta en silverdos. Hade vi haft evigt liv och sjukdom bara var en självförvållad störning, skulle jag förstå ditt inlägg. Men så är det ju inte. Sannolikt dör även silverdrickarna i någon av de nämnda sjukdomarna och cancern blir inte mindre plågsam om silvret verkligen hade effekt och cancern debutterade ca 2 år senare.

   Gilla

 3. Erik Edlund skriver:

  Det står var och en fritt att välja eller avstå en eller flera behandlingar, men det är sannolikt ett enklare beslut för den som är informerad om både risker och möjligheter.

  ’mvh / Erik Edlund

  Gillad av 1 person

 4. annikadahlqvist skriver:

  Det var snarast Thomas jag avsåg. Han tycker tydligen att det är bättre att dö i obotlig cancer eller infektion, än att ge KS en chans.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.