Säg att man i jämn takt går upp 1kg/år. Låter inte mycket men efter 25 år blir det en rejäl dos om man tillåter det fortsätta. Experimentera med siffror och år efter egna erfarenheter.
Kilot innebär knappa 3 gram/dag och motsvarar, om det lagras i typisk fettväv, cirka 21 kcal. Det är inte mycket och räcker för max 300 meters promenad för en normalviktig person.
– Jamen, promenera 300 meter eller ät 1/3 mindre av ett pytteportionspaket smör så är saken löst!
Prova gärna men bli inte förvånad när det inte fungerar. Våra kroppar styrs nämligen av hormoner i en myriad av mekanismer som tillsammans kallas homeostas. När förutsättningar förändras i någon riktning så kompenserar homeostasen, inte alltid på det sätt vi önskar. Små förändringar i dagliga mat- och motionsvanor som antyds ovan kommer inte att ge någon som helst märkbar skillnad. Homeostasen klarar att hantera stora variationer innan det blir bestående utslag i kroppsmassa.
Ligger du vanligen mitt i ”sweet spot” så är variationer bortåt 10 gånger större sannolikt problemfria, det du äter för mycket (eller för lite) kompenseras (kanske) redan vid nästa måltid. Äter du rejält för lite så känner du dig kanske frusen och blir det för mycket kanske du känner dig obekvämt varm, till och med svettig.
- När homeostasen ligger i och jobbar för att försörja de viktiga kroppsfunktionerna om du äter i underkant så är en av de första tecknen att blodflödet till huden minskar, temperaturen runt nerverna sjunker och du känner dig ”frössen”.
- Äter du rejält för mycket är förlustvärmen från den påtvingade extra ämnesomsättningen obehaglig. Tänk alldeles särskilt på det under de kommande frossardagarna!
Alla steg i ämnesomsättningen innebär förluster, värme. Ansträng dig lite extra när du fryser så drar du nytta av den för att hålla kroppstemperaturen nära 37 grader där våra enzymer fungerar optimalt. Att kalla det värmeförluster är i och för sig sant men ändå lite orättvist, vi behöver ju värmen.
Små barn är inte så fysiskt aktiva men kan ändå hålla hyfsad temperatur även i kyla. Minns de små på badstranden som inte tycks känna att vattnet är kyligt! Som nyfödda och några få år framåt kommer en avsevärd del av deras kroppsvärme från brunt fett. Det kallas så för att det innehåller väldigt mycket speciella mitokondrier som omvandlar fett rakt av till värme, en specialitet hos det bruna fettet. Med tiden minskar det unika behovet av brunt fett för de allra flesta, vi är påklädda och vistas i uppvärmda miljöer.
Så sent som 20 december dök följande studie upp. I gruppen bakom studien ingår en forskare från vardera Sahlgrenska och Karolinska Institutet.
= The mevalonate pathway is important for adipose tissue browning in mouse and human
= Statin use is inversely correlated with brown fat activity in humansMin tolkning: En lång följd av biokemiska processer som kallas The Mevalonate pathway är viktig för underhåll av brunt fett hos möss och människor. Medicinering med statiner är omvänt korrelerat med aktiviteten av brunt fett hos människor.
I klarspråk betyder det att statinanvändning minskar homeostasens förutsättningar att ”slösa bort” ett energiöverskott.
Apart from the classical interscapular BAT (iBAT), brown adipocytes are also present within specific white adipose tissues (WATs) (Frontini et al., 2013). These cells, morphologically resembling brown adipocytes, are referred to as brite or beige adipocytes, and their formation can be induced by certain environmental, hormonal, and pharmacological stimuli.
Min tolkning: Insprängt i vanlig vit fettväv förekommer en brun variant som kallas beige fett. Dessa kan bildas till följd av miljöbetingelser, hormoner eller stimuleras av mediciner.
Baserat på detta är följande förmodan logisk:
BAT is dependent on glucose and free fatty acids (FFAs) as substrates for thermogenesis, suggesting a potential role for BAT in systemic glucose and lipid homeostasis.
Min tolkning: Brunt fett är beroende av glukos (blodsocker) och fria fettsyror för värmeproduktionen vilket antyder en potentiell roll för BAT i glukos- och fetthomeostasen.
Detta är komplicerat, så mycket sam- och motverkar. Följande är några få förslag, många fler finns:
- Undvik att frossa i mat även om det är frestande.
- Det är inte mellan Jul och Nyår du går upp mest i vikt, det sker mellan Nyår och Jul.
- Undvik särskilt att frossa i mat och dryck som kroppen specifikt måste och kommer* att skydda sig emot, kolhydrater.
- Vi är metabolt flexibla men bara om vi ger oss själva chansen.
- För hjälp och tips om hur du ökar din metabola flexibilitet; besök facebookgrupperna Smarta Diabetiker och Smarta Diabetikers Recept oavsett om du är diabetiker eller inte.
- Försök informera dig om alla verkningar av ”kolesterolsänkande” preparat som går under beteckningen statiner.
*) Vi har normalt runt (3-5, ändrat) 1,5 – 3 gram glukos (Se Björns kommentar om blodsocker nedan) i hela blodvolymen på 5-6 liter. Redan om den mängden varaktigt stiger med ett par-tre gram kommer vi att få varaktiga skador. Homeostasen kommer att sätta in insulin som en åtgärd för att eliminera detta hot, om det krävs genom att bilda fett både här och där, sällan där vi själva önskar. Av hormonella orsaker sker det primärt på rumpa och lår hos kvinnor och mage och bröst (manboobs) hos män.
God Jul!
Alldeles utmärkt inlägg.
En liten korrektion beträffande mängden glukos i blodet.
Vi mäter glukos i plasma inte i röda blodkroppar. Det innebär att en 70 kg person har 5,6 L blod har 3 L plasma som innehåller mellan 1,5 och 3 g glukos.Resten av blodvolymen är röda blodkroppar som kontinuerligt gör av med glukos genom förjäsning av glukos via 2,3-difosfoglycerat (2,3-DPG) till laktat, mjölksyra. Luebering Rapaport pathway.
Den normala förjäsningen i alla andra celler är via 1,3-DPG till laktat.
Det är därför som hypoglykemi kan leda till döden då röda blodkroppar inte kan lossa syre från röda blodkroppar till hjärnans celler och man dör en snabb syrebristdöd trots att det finns massor med syre i röda blodkropparna
GillaGillad av 1 person
Tack Björn och God Jul från oss! / Erik och Iva
GillaGilla
Tack för att du korrigerat mängden glukos i totala blodvolymen.
Ökar mängden glukos i blodet med 2-3 g så ökar P-glukos från exempelvis 5,5 till mellan 9,5-12 mmol/L
Har man mer än 25 g glukos i blodet ger det en P-glukosnivå på mer än 50 mmol/L och brukar leda till en akut död i glukosförgiftning.
Sedan vill Livsmedelsverket att jag som man ska äta 60 % av mina 3 200 kcal per dag i form av kolhydrater (till allra största delen glukos). Det blir 3 200*0,6/4=480 g glukos per dag eller uppåt 20 gånger dödlig dos av glukos. Trots att Livsmedelsverket vill att jag ska försöka begå självmord uppåt 20 gånger per dag så klarar vår fantastiska kropp denna enorma överdos av glukos i de allra flesta fall.
Om de så kallade skjutningarna i våra städer föreslås omklassificeras till mord och mordförsök kan man undra vad Livsmedelsverkets kostråd bör betecknas
GillaGillad av 1 person