Insekter som mat?

Publicerat: 2015-04-15 i Matvanor, Utblick
Etiketter:

Just idag har jag ingen särskild önskan att äta insekter, men det kan ju ändra sig. I vart fall kan det vara intressant att läsa om varför det skulle vara bra och ”nyttigt”.

Deep-fried insects for human consumption sold at food stall in Bangkok, Thailand

 Bilden: Frystorkade insekter säljs som föda i Bangkok

Bland länkarna nedan hittar du många argument om varför insekter kan vara framtidens animaliska matkällor, en del logiska och några som knappast är riktigt färdigfunderade.

1) Insekter anses inte sprida sjukdomar som kött gör. Och om det finns misstanke om smittor behöver man bara pasteurisera/värmetillaga dem så är problemet löst. Men gäller inte det för ”vanligt” kött också?

2) Insekter ”trivs” tätt sammanpackade i odlingsburar till skillnad från boskap som behöver större utrymmen. Men vad händer om man börjar odla insekter i industriell skala på detta sätt? Min misstanke är att resultatet blir som i vilken monokultur som helst, parasiter och sjukdomar anpassar sig och sprider sig fortare än tanken. Sedan blir det bekämpningsmedel, genmodifierade Monsantoinsekter som tål Monsantos preparat givet att de äter Monsantos specialfoder etc.

3) Insekter anses vara näringsrika, vilket kanske stämmer ur vissa synvinklar när de jämförs med t.ex. kött. Men här jämför man äpplen och päron. Skulle inte tro att någon styckar ut några speciella detaljer ur maggot eller gräshoppor, det är hela insekten som gäller, allt eller inget. Hur är näringsinnehållet i en hel ko inklusive deras mag- och tarminnehåll av bakterier och delvis metaboliserat gräs?

4) Insekter framhålls som järnrika till skillnad från kött. Men det beror just på att insekters näringsinnehåll mäts inklusive blodet. Äter du mjöl av helmald ko eller gris kommer med all säkerhet järnandelen att öka avsevärt.

5) Någonstans bland länkarna stod att läsa att man skulle kunna ”rensa” insekternas tarminnehåll genom att göda dem med spannmål några dagar innan ”slakt”. Men jösses, har dom då inget förstått? Insekter får sina goda egenskaper på artegen föda, fribetande kor likaså Om de matas med industribearbetat, monokulturellt och spannmålsbaserat kraftfoder blir resultatet därefter.

6) Insekter anses ha mer ”nyttiga fetter” än boskap. Jag har inte sett några uppgifter om vad det innebär, men troligen menar man att de innehåller mindre mängder av ”mättade fetter”. Inte så konstigt, kanske. De lever i näringskedjan ”nära” bakterier som producerar en hel del fleromättade fettsyror som på darrig grund anses ”nyttigare” än mättade. Något som obestridligen gäller för fleromättade fettsyror är att de är långt mer känsliga för oxidation än mättade. Inget större problem för insekter med en snabb livscykel, ofta kortare än fleromättade fettsyrors hållbarhet. Att långlivade djurslag som ko, gris och människa själva producerar mättade fettsyror, lämpade för lång tids lagring i fettväv, är lätt att förstå.

7) BSE, ”galnako-sjukan”, var aktuell en gång i tiden och en FN-rapport hävdar att sådant slipper vi med insekter. Men, hallå, BSE hade sitt ursprung i att korna inte åt artegen föda utan utfodrades med torkat köttmjöl från självdöda kor. Man startade och underhöll en ond cirkel som överförde prioner från ko till ko på ett fullständigt felaktigt sätt. Vilka garantier har vi att inte ”galna gräshoppor” inte skapas där ekonomin på nytt slår mot den artegna kosten?

Torkade larver består av över 50 procent protein, mot 20 i kött. Syrsor sägs vara kalciumrika, medan termiter kan förse människan med värdefullt järn.

Frågan är nu om man jämför torkade insekter med torkat kött? Knappast, säger jag. 3/4 av däggdjur är vatten och det mesta finns i muskelköttet. Torka bort det så kanske siffrorna jämnar ut sig.

Att en syrsa är kalciumrik är kanske inte förvånande, men hur mycket kalcium finns i helmald och torkad ko?

Det finns ingen anledning att termiter innehåller särskilt mycket mer järn än andra blodfyllda varelser, järn i överskott ställer nämligen till problem. Hur mycket järn finns i helmald och torkad ko?

Jag är inte motståndare till tanken på insekter som föda även i vår del av världen, men stör mig på att jämförelserna mellan animaliekällorna görs på olika grunder.


Here’s Why You Should Start Eating (More) Bugs

Benefits of Eating Bugs

Vetandets värld: Svenska insekter på menyn

Ny Teknik: Nu ska vi lära oss äta insekter

Forskning och Framsteg: Insekter till middag?

SvT – FN: Ät mer insekter

FAO: The contribution of insects to food security, livelihoods and the environment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.