Vart tar fettet vägen när du går ner i vikt?

Publicerat: 2015-06-06 i Miljö, myter, Utblick
Etiketter:, ,

Har du funderat över vart fettet tar vägen när du går ner i vikt?

150 tillfrågade yrkesproffs som läkare, dietister och personliga tränare (PT) gav sina förslag, se nedan.

When somebody lose weight

Passar något eller några av dem in på hur du tänker? För er som inte läser engelska är alternativen Energi/värme, Annat, Avföring, Blir muskler, Svett/urin, Vet inte samt Koldioxid och vatten. Ha inte bråttom nu, tänk efter och låt det ta en stund.

 • I runda slängar har 65% av läkarna, strax under 70% av dietisterna och drygt 55% av PT satsat på energi/värme, något mindre än 2/3 av alla. Inte kan väl dom ha fel?
 • Av någon anledning tycks tredje, fjärde och femte alternativen dra till sig PT:s intresse mer än övrigas. ”Träna, svettas och skit mer”, eller?
 • Att det alls finns någon läkare tror att fettväven blir muskler är skrämmande, att 5 gånger fler dietister och PT satsar på det är kanske inte så förvånande.

Trots att frågan är ytterst grundläggande är det få proffs inom kost och hälsa som har ordning på vad som händer, gissningsvis ännu färre lekmän.

För det första, att fettmassan går bort som energi/värme är riktigt fel. Den intresserade kan ju sätta in siffrorna i Einsteins berömda formel E = mc2 och se hur orimligt svaret blir*. Bara några få gram fett helt omsatt till energi skulle övertrumfa Hiroshimabomben. Så där försvann nästan 2/3 av alla kost & hälsaproffsen. Poof.

Ruben Meerman och Andrew J Brown, professor vid School of Biotechnology and Biomolecular Sciences, University of New South Wales i Australien räknade på detta och publicerade resultatet i British Medical Journal.

I fortsättningen räknar vi bara på fett, triglycerider/triacylglycerol, inte faktisk fettväv. En fettmolekyl består av tre fettsyror bundna till en glycerolmolekyl. De tre vanligaste fettsyrorna i mänsklig fettvävnad är oleate (C18H34O2), palmitate (C16H32O2) och linoleate (C18H32O2) och när de förestras (”kombineras”) med glycerol till en ”medelfettsyra” får den summaformeln C55H104O6, anmärkningsvärt nära den av Hirsch** publicerade.

Lägg märke till att fett enbart innehåller kol, väte och en liten gnutta syre. Kan det vara till någon ledning?

Den energi (egentligen exergi) som vi kan utvinna ur ett ämne, i detta fall en fettmolekyl, finns att hämta i bindningar mellan de enskilda atomerna. För att bli praktiskt användbart måste denna utvinning av energi ske i många små steg med en ytterst finreglerad användning av enzymer och syre. Om vi hoppar över alla mellanliggande steg kan summaformeln för energiomsättningen av en ”medelfettmolekyl” skrivas:

C55H104O+ 78O2 → 55CO+ 52H2O + energi ***

Där har vi svaret! Eller början till det, åtminstone.

Om en kemist beräknar detta (avrundat) kommer en fullständig oxidation av 1 kilo mänskligt fett att förbruka 2.9 kg inandat syre och resultera i 2.8 kg koldioxid samt 1.1 kg vatten.

När vi lyckas ”bränna” fett, oavsett om det kommer från egen fettväv eller från maten, resulterar det i koldioxid som vi andas ut via lungorna och vatten i form av urin, avföring, svett, via andning, tårar och vadhelst din kropp kan avge som vätska.

Gå tillbaka till den första grafen och notera att det enda korrekta svaret kom från (3 av 50) dietister, övriga 147 svarade fel eller inte alls.

Endast för nördar:

 • Om du tittar närmare på vänstra delen av formeln så ser du att av alla syreatomer, 162 stycken totalt, kommer bara 6 från fettmolekylen och resten från syret man andas in. Detta är ett av skälen till att fett har stor förmåga att lagra energi.
 • En ordinär person på kanske 78-80 kg förbrukar cirka 60 kcal/km, motsvarande cirka 1/150 av ett kilo fettväv. H*n andas då ut knappa 20 gram koldioxid, ungefär 1/6 av en hyfsat energisnål bil som väger 1 ton eller lite mer. En bil är därför, räknat per förflyttat antal kilo, mer ekonomisk än en människa.
 • Ska vi då sluta ”bränna fett” för att inte bidra till ökade koldioxidutsläpp? Vart du än vänder dig idag finns alltid någon som skriver/pratar om att vi skall vara ”miljösmarta” och undvika sådant som ger koldioxidutsläpp. Märk att både Svenska Kyrkan och dietister numera omfokuserar och ”kramar klimatet” istället när deras traditionella idéer ifrågasätts. De verkliga utsläppen kommer från fossila kolkällor, inte fisande kor. Den koldioxid som du och andra djur andas ut är det som bygger det träd du har närmast intill, 90-95% av torrvikten i det mesta som växer omkring dig kommer från koldioxid. När de sedan växer lämnar de tillbaka det mesta av syret till dig och annat levande för att förädla till deras viktigaste näringskälla, koldioxid.

*) 1 mikrogram (µg = miljondels gram) massa som helt omvandlas till energi/värme enligt E = mc2 ger 25 kWh. Hur många kWh förbrukar din bostad på ett år?

**) Hirsch J, Farquhar JW, Ahrens EH, Jr, Peterson ML, Stoffel W. Studies of adipose tissue in man. A microtechnic for sampling and analysis. Am J Clin Nutr 1960;8:499-511.

***) Var kommer energin/exergin ifrån? Jo, det är från de kemiska bindningarna mellan kol– och väteatomerna, inte atomerna i sig.

Annons
kommentarer
 1. Bo skriver:

  Det du beskriver har jag misstänkt då jag som LCHF-bantare gått ner flera gånger kanske 2 kilo över natten sovande och då gör man ju inte av med energi som Gunde Svan precis. Har alltså snarkat bort vikten :)

  O.T
  Du som korrekt verkar begripa detta med energi, här har du något att bita i: LENR
  Low Energy Nuclear Reaction

  http://www.elforsk.se/LENR-Matrapport-publicerad/

  Klicka för att komma åt LuganoReportSubmit.pdf

  Jag tillhör ”de troende” då multiföretag som Mitsubishi m.fl fått patent på LENR-applikationer.
  Patent får man ju inte som bekant på nåt teoretiskt, det måste fungera.
  Vi får se om man kan köpa en reaktor att ha i källaren snart, tankar gör man några gram nån gång per år.

  “I’d rather be an optimist and a fool than a pessimist and right.”
  ― Albert Einstein

  Gilla

 2. matfrisk skriver:

  Om dom två kilona kommer uteslutande från fettväv innebär det 15000 kcal, motsvarande att promenera/jogga 250 kilometer. Om dom 2 kilona kommer från glykogen + vatten innebär det dryga 2000 kcal. Observera att vattnet inte behöver visa sig i urin eller avföring, vi kan svettas ut mängder varav en betydande del utan att ens känna oss fuktiga.

  Vad gäller E-cat, Rossi och LENR överlåter jag till tid och pengar att avgöra vad som är sant. Funkar det lär det märkas och om det inte märks lär det inte funka.

  mvh / Erik Edlund

  Gilla

 3. Lasse skriver:

  Är mänskan faktiskt den enda ”maskinen” som har 100% verkningsgrad; all energi används och inget går ut med avföringen?

  Lasse

  Gilla

 4. matfrisk skriver:

  Lasse: Avföring, urin och den värme vi avger visar att vi inte har 100% verkningsgrad, långt därifrån.

  mvh / Erik Edlund

  Gilla

  • Lasse skriver:

   Detta om något visar att kalori-teorin inte stämmer
   Lasse

   Gilla

   • matfrisk skriver:

    Det simpla InoUt-räknandet av typen ”Äter du en kaka mindre per dag går du ner x kilo på ett år” är fel. Våra kroppar kompenserar på olika sätt för både över- och underätande inom vida gränser. Äter du en kaka mindre per dag blir det 365 x kakakalorier mindre samt 365 x kakapris mindre. Men knappast något kilo.
    Mvh / Erik Edlund

    Gillad av 1 person

 5. […] matfrisk on Vart tar fettet vägen när du g… […]

  Gilla

 6. […] ett par tidigare inlägg här på MatFrisk har jag berört kemin bakom kolets kretslopp: Vart tar fettet vägen när du går ner i vikt? och FN:s klimatpanel och vår […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.