Medelhavskost i annat perspektiv

Publicerat: 2015-11-18 i Jordbruk, Medelhavskost
Etiketter:,

Antibiotika i jordbruk

Än allvarligare blir skillnaderna när man studerar vilka antibiotika som används och hur de ges till djuren i olika EU-länder. I Sverige används mestadels penicillin, som har ett smalt spektrum. Antibiotika förskrivs av veterinär och huvuddelen injiceras till enskilda sjuka djur.

Mönstret i övriga EU är dessvärre helt annorlunda. En färsk studie från det europeiska läkemedelsverket EMA visar att bredspektrumantibiotika, som lättare ger upphov till resistens, används i stor utsträckning. Merparten, i vissa länder över 90 procent, ges till hela grupper av djur vilket indikerar att antibiotika används rutinmässigt för att förebygga sjukdom eller för att öka tillväxten.

Källa: Dagens Nyheter

 

kommentarer
  1. […] Matfrisk skriver om antibiotikaförbrukningen till djuren. Cypern och Italien ger allra mest – och det är bredspektrum de använder. Bredspektrumantibiotika ger allra mest upphov till antibiotikaresistens. […]

    Gilla

  2. Märkligt. Kan det verkligen löna sig att slå ut den bakterieflora som är en del av matsmältningsystemet för att få ökad tillväxt?

    Gilla

  3. ElisabethP skriver:

    Människor bär också på antibiotikaresistens. När jag blev hundbiten i ett medelhavsland fick jag full antibiotika och naturligtvis full antirabiesbehandling. Eftersom jag varit på sjukhus, så blev den svenska vården totalhysterisk vid hemkomsten.

    Mao så kan vi räkna med att vi nu importerat en väldig massa resistenta bakterier med migrantströmmen. Tyvärr.

    Gilla

    • stenbj skriver:

      Om vi äter riktigt odlad mat ser vi nog till att vårt immunsystem inte behöver antibiotika! Dessutom med rikligt med mjölkfetter som smör och grädde kan vi ta upp betydligt mer av de antioxidanter som finns i kosten. Utan fett försvinner de fettlösliga karotenerna ”rakt ut” ! Gäller även frukt , grönt och kaffe!

      Gilla

  4. stenbj skriver:

    Djuren står idag oftare i stallar ”hela livet” där solen är starkare = mer odlat foder Då blir det lätt mer konstgödsel till fodret för att ta ”ett djur till” men mer konstgödsel betyder mer besprutning. Ju mer snabbväxande, desto mer växtgifter behövs och desto ”tommare” kalorier i växterna eftersom det vanligaste giftet, glyfosat, binder mineraler inklusive spårämnen så att de ej kan tas upp av vare sig ogräs eller de odlade växterna. Resultatet blir undermåligt foder och undermåliga djur med immunsystem som inte längre fungerar som det var menat, vilket ”lösts” snart sagt världen över med ”preventiv antibiotika”! De som äter dessa produkter regelbundet måste snart peppra sig själva med tillskott och springa till doktor eller ta hälsokost och undra ”varför sjuk för jämnan?”. Och lika dåligt är kött och spannmål från ”vår” största inköpskälla: Argentina! Plus GMO iaf i dom flesta djur här eftersom det tilläts till djurfoder i smyg också i EU, och inte märks upp! Usch va grundlurade vi är när vi bara stoppar i oss denna nya ”husmanskost” , som inte alls liknar den våra förfäder mådde bra av. Tacka vet jag kött från livsgräsbetat!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.