Kor som ska äta gräs?

Publicerat: 2015-11-23 i Artegen föda, Jordbruk, Utblick
Etiketter:,

Vetenskapsradion sände denna morgon (måndag 23 november 2015) ett kort inslag med en forskare som försöker avla fram kor som skall äta gräs och samtidigt ge stora mängder mjölk. Avsikten är att minska mängden kraftfoder.

Vetenskapsradion

Källa: Vetenskapsradions nyheter, inslaget börjar efter ungefär 2:35. Ett kort citat:

 • Kor är ursprungligen gräsätare. Min kommentar: Kor är gräsätare som av människor tvingats överge sin artegna kost.

Jag uppskattar ambitionen att börja utfodra korna med artegen föda. Släpp dem gärna ”på skogen” där de kan ta hand om sly och en och annan sork. Det var i vart fall de kor vi hade i min barndom gärna använde som tilltugg när tillfälle gavs.

Lycka till, professor Kjell Holtenius och medarbetare, 300 kor vid forskningsanläggningen utanför Uppsala.

kommentarer
 1. Ludmila skriver:

  Dagens kor är avlade på att ge mycket mjölk. Om man inte ger dem kraftfoder så fortsätter dem att ge mycket mjölk (något mindre men ändå stora mängder) ändå men då bryter dem ner sin egen kropp istället vilket gör att dem får acetonemy och kan dö om dem inte får veterinär hjälp. Jag har själv egen hushållsko och provat att inte ge kraftfoder alls. Tyvärr gick det inte. Kon började bryta ner sin egen kropp och fortsatt nästan med samma mjölkproduktion. Så i dagslägget får hon ca 3 kg kraftfoder / dag och det är det minsta jag kan ge för att hon ska orka hålla sin vikt. Annars äter dagens kor normalt melllan 12-16 kg kraftfoder per dag.

  Gilla

  • Rosmari skriver:

   Det har gjorts utfodringsförsök på Tingvall i Bohuslän där en grupp kor fick enbart grovfoder. De gick ner mer i vikt och mjölkade mindre men på hösten efter sommarens bete hade de samma vikt som sina kraftfoderätande kompisar. Vad jag minns (det var ett tag sen jag läste detta) så var det ingen större skillnad i sjukdomsförekomst.
   Jag ger mina getter enbart grovfoder ,på sommaren när de går på bete mjölkar de bra , en av getterna ger 5 l/ dag (motsvarar en ko som mjölkar 50 kg/ dag). De mår finfint.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.