Kvant- och frekvensmedicin?

Publicerat: 2016-09-12 i Okategoriserade

När Einstein formulerade sina teorier så fastslog han sambandet mellan materia och energi. De båda kunde ses som de två sidorna av samma mynt.

Vår omvärld – och också våra kroppar kunde därför betraktas ur två synvinklar: antingen som en samling biomolekyler eller som ett samspel mellan olika frekvenser i det elektromagnetiska paradigmet. Den förra är den enda som akademikerna omhuldar. Det senare synsättet börjar få allt mer insteg, men då bland alternativmedicinare.

2000-Talets Vetenskap 3/2016 – Anna Böhlmark

E = mc2 är den formel som Albert Einstein kreerade och som missförståtts av så många, nu tydligen alldeles särskilt av alternativmedicinare. Den vanligaste missuppfattningen är att materia förutsättningslöst kan omvandlas till energi och tvärtom, men så enkelt är det inte.

Låt säga att vi har ett gäng väteatomer vars atomkärnor vi lyckas slå samman genom att ge dem tillräckligt stor rörelseenergi att övervinna Coulombbarriären, den elektriska repulsionen mellan lika laddade atomkärnor. Det förekom alldeles särskilt under de första ögonblicken av universums tillblivelse. Då bildades ungefär 98% av all materia, först väte, en avsevärd del av detta slogs samman till helium och en snutt litium. Hela processen var så våldsam att det finns inga möjligheter att greppa med mänskliga sinnen. En av de avgörande händelserna var att det skapades virvlar så att denna materia fick något olika densitet, täthet. Via tyngdkraften resulterade detta i sammanhållna gasmoln, galaxer och stjärnor. Allt detta kan studeras i andra sammanhang, här hamnar det i utkant av ämnet.

När vätekärnor slås samman, under inflytande av enorm värme (vi talar om multimiljontals grader), bildas helium. Väte har något mer massa än helium och mellanskillnaden avges i form av ”energi”. Solen levererar den i form av synligt solljus, UV-strålning, värmestrålning (fotoner av olika energinivåer) samt partikelströmmar som ofta kallas solvind. Liknande händer när en fusionsbomb (vätebomb) exploderar och omvandlar väte till helium och energi. Differensen i massa mellan väte och motsvarande helium är strax över 0,728%* och den som omvandlas till solstrålning och den ödeläggelse som följer av en vätebombsexplosion. Detta är en logisk följd av Einsteins förutsägelse att massa kan, i viss utsträckning, omvandlas till energi enligt E = mc2. Skulle väteatomen i sin helhet bilda energi skulle den generera ungefär 137 gånger mer energi än som sker i solen och fusionsbomber.**

Åt andra hållet, från energi till massa, är det ännu besvärligare. Berätta gärna för mig när någon (i mänsklig skala) lyckas generera en påtaglig mängd väte genom att bombardera helium med ”energi” och på så sätt spjälka till väte.

Påståenden att energi och massa är två sidor av samma mynt bör betraktas med yttersta skepsis. Någon procent eller mindre av massa kan, i en svårstartad och våldsam process, omvandlas till energi. Inga energinivåer som kan nås i eller nära våra kroppar kan resultera i (bestående) massökningar.***

Eventuella förbättringar hos de som sätter tilltro till ”kvantmedicin”, ”frekvensmedicin” och liknande beror sannolikt på placeboeffekter och har förmodligen ingen avgörande inverkan på ett allvarligt sjukdomsförlopp.


*) Värdet får du genom att konsultera fakta om atomvikter för väte och helium. Sista siffran är osäker.

**) 100%/0,728% blir cirka 137 gånger.

***) Den petige läsaren påpekar att en ökning av kinetisk (rörelse-) energi som en person som flyger i ett jetplan också skall räknas in i Einsteins formel. Jo, så är det och vid alla hastigheter en människa kan tänkas uppnå är massökningen obetydlig, i storleksordningen någon atom/molekyl. Knappast något ens en alternativmedicinare skulle kunna mäta vid sin apparatur.

kommentarer
 1. Anders Jensen skriver:

  Är helt nollställd ifråga om alla dina uträkningar hit och dit. Har bara gått 8 årig folkskola. Men har ändå snappat upp ett och annat under livet. Avståndet mellan elektronerna och atomkärnorna i våra kroppar är relativt sett lika stort som avståndet mellan jorden och solen. Så så värst mycket materia lär vi ju inte bestå av. Mest tomrum skulle jag vilja påstå.
  Om man sen tittar på det som ändå är materia dvs i slutändan de minsta existerande partiklarna dvs ”kvarkarna” så finns där ingen materia inuti dem heller utan bara ren energi (typ energifrekvenser). Så vad består vi då av egentligen? Materia eller energifrekvenser? Frågan är om vi ”existerar” över huvud taget? När Einstein formulerade sina teorier så fastslog han sambandet mellan materia och energi. De båda kunde ses som de två sidorna av samma mynt. Hur sen energifrekvenserna eller kvarkarna skapas och även justeras är sen ett kapitel för sig. Den kunskapen hade de kläm på för 5000 år sedan. Men det är i alla fall viktigt att ha rätt inställda frekvenser.

  Gilla

 2. matfrisk skriver:

  Elektronmolnet runt en heliumkärna har en utsträckning i storleksordningen 1 nanometer. Som jämförelse har synligt ljus våglängder i storleksordning 500 gånger större. Atomkärnan i samma atom är ungefär 1 femtometer stor, 1/100000 av elektronmolnets storlek.

  Under ytterst speciella omständigheter (”svarta hål”) kan atomer kollapsa så att deras utsträckning blir liten som dess kärna. Då ökar densiteten gigantiskt så att inte ens ljus/fotoner kan lämna ett sådant svart hål. Fotoner kan betraktas som partiklar (något Einstein visade med den fotoelektriska effektet) eller vågrörelser, dock inte båda samtidigt märkligt nog.

  Att fotoner/energikvanta inte kan lämna ett svart hål är förmodligen beroende på dess partikelegenskap, den har en massa.

  Diskussioner som rör ”frekvenser” och ”kvant-” när det gäller våra kroppar och vår hälsa är vanligen irrelevanta och bör göra att resten av sådana texter bör betraktas med yttersta skepsis. Störst bestående effekt kan uppmätas i plånboken eller motsvarande hos den behandlade.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.