Funktionell dumhet, något du känner igen?

Publicerat: 2018-05-21 i Utblick
Etiketter:

För några år sedan myntade Mats Alvesson, professor i organisation och ledning vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, begreppet funktionell dumhet. Nu anser han att den funktionella dumheten breder ut sig explosionsartat, och att det kan få förödande konsekvenser.

Källa: Ny Teknik

Läs hela artikeln via länken. De få minuter du investerar kan öppna dina ögon för både din egen och omgivningens situation.

Tillsammans med André Spicer, professor i organisationsteori vid Cass Business School på City University i London, skrev han 2017 boken The Stupidity Paradox som nyligen kommit på svenska. Dumhetsparadoxen innebär att organisationer anställer begåvade människor som i slutänden gör dumma saker.

Jag vill gärna ge ”fenomenet” en vidare tolkning, byt ut organisationer mot något tidigare ändå, barnens tidiga livsmiljö samt utbildning! Om den är auktorativt begränsande och föga källkritisk hämmas den egna tankeförmågan, man anpassar sig till omgivningens önskemål.
Till viss del kan den funktionella dumheten vara bra, menar Mats Alvesson, den fungerar som ett socialt smörjningsmedel. Man är följsam och förutsägbar, stör sig inte så mycket, ingen blir upprörd eller ifrågasatt. När man inte tänker för mycket blir tillvaron mindre krånglig.

– Men det leder också till ett otroligt slöseri med tid och resurser, eftersom vi inte funderar kritiskt och ställer problematiserande frågor.

Hur är din egen situation? Fattar du egna välinformerade beslut eller följer du slaviskt dina överordnade som svansen på en hund? I det senare fallet riskerar du, enligt min åsikt, att ersättas av AI (Artificiell intelligens) och/eller robotar. Dessa är dessutom lätta att programmera om till att bli smartare. Eller ännu dummare om ”chefen” så påbjuder.

Dumhetsbekämpning på jobbet

Ha förnuftsombud, personer som har som tillfälligt jobb eller uppdrag att göra dumhetsbekämpning, på samma sätt som man har skyddsombud. Förnuftsombudet har som arbetsuppgift att samla på sig information om det som inte fungerar.

Ordna dumhetsbekämpningskommittéer, arbetsgrupper som försöker se igenom vad vi håller på med i organisationen. Vad har vi för visioner, värdegrunder, planer, policyer, regelverk, utvecklingsprojekt och vad bidrar de egentligen till, mer än att hålla folk sysselsatta? Vad av allt detta skulle vi klara oss bättre utan? Gör detta utan att snegla på särintressen eller att det är känsligt att ta upp.

Överge myten om konstant positivitet. Bygg upp en negativ kapacitet, det vill säga förmåga till saklig kritik. Ironisera över floskler.

Att fundera över: Om du deltar i möten, är det Cykelställsfrågor som aktiverar dig?
kommentarer
  1. niceplacesweb skriver:

    Ha ha…många bra tips! Får nog sätta upp boken på min läslista!

    Gilla

    • Thomas Jansson skriver:

      Vad är definitionen på begåvade människor – om vi börjar med att klargöra detta så kan vi fortsätta sedan.

      Jag jobbade några år på Karlstads universitet – jag har aldrig träffat på så många osäkra människor på en arbetsplats som just där – har aldrig skådat något liknande trots att jag arbetat med och har haft god insikt i ett 100-tal företag. Var mina universitetskollegor begåvade – de hade många år på skolbänken bakom sig men lyckades knappt koka kaffe utan komplikationer,,,

      Och hur är det med läkarna – är de begåvade som proppsar på statiner och tror att mättat fett är farligt?

      Är grisbonden begåvad som ser sambandet mellan övervikt och kolhydrater som självklart och hur korkad är den professor som aldrig funderat på hur kosten påverkar blodsockret trots ett helt yrkesliv som diabetesforskare?

      Gilla

  2. Erik Edlund skriver:

    Wiktionary: ”med stor kunskap eller färdighet inom ett visst område, särskilt medfödd eller naturligt (spontant) utvecklad”
    Exempel: Han är begåvad när det gäller matematik.
    Synonymer: skicklig, talangfull
    Antonymer: obegåvad

    Jag undrar just om ordet begåvad i andra citatet ovan är adekvat. Min gissning är att man syftar på välutbildad eller liknande. Det innebär inte nödvändigtvis att vara bildad, det som återstår när utbildningen är bortglömd.

    Gilla

  3. Thomas Jansson skriver:

    Mycket stora delar av det vi kallar utbildning är nog mestadels inbillning,,,,

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.


%d bloggare gillar detta: