Hur förbereder du dig för en festmåltid?

Publicerat: 2019-01-22 i övervikt, Matvanor
Etiketter:, , , ,

Imagine you’re invited to a celebratory dinner. The chef’s talent is legendary, and the invitation says that this particular dinner is going to be a feast of monumental proportions. Bring your appetite, you’re told—come hungry.

Min tolkning: Föreställ dig att du blir bjuden till en måltid där kocken är en legend, det kommer att bli en monumental fest. ”-Ta med din aptit, kom hungrig!

Är du riktigt målmedveten så kanske du hoppar över frukost och lunch. Du besöker en träningsfacilitet av något passande slag och tar i så svetten lackar.

Now let’s think about this for a moment. The instructions that we’re constantly being given to lose weight—eat less (decrease the calories we take in) and exercise more (increase the calories we expend)—are the very same things we’ll do if our purpose is to make ourselves hungry, to build up an appetite, to eat more. Now the existence of an obesity epidemic coincident with half a century of advice to eat less and exercise more begins to look less paradoxical.

Min tolkning: Tänk efter en vända. De råd vi får för att gå ner i vikt, ”…ät mindre och spring mer…”, är förmodligen bra nära det du använder för att bygga upp aptiten inför festmåltiden.

Källa: Gary Taubes

kommentarer
 1. Nisse Hult skriver:

  LCHF + 23:1 fasta (stor frukost 07:30-08:30) och träning (4×4 Intervallpass 04:30-05:15)
  funkar klockrent. Känns lite som få törs ta denna vinnande puck vidare på nått sätt. Undrar varför?

  Gilla

 2. Erik Edlund skriver:

  Jag antar att du beskrivit detta för en eller annan ansikte mot ansikte. Hur verkar de reagera?

  I en värld där man antas äta enligt tallriksmodedieten (högkolhydrat!) så gäller tre måltider med mål däremellan, s.k. mellanmål, för att hålla blodsockret i schack. Antar att få skulle nappa rakt av på din modell, till det krävs kunskaper och anpassningstid.

  Nyfiken som jag är: Har du eller har du haft några ”inbyggda fettlager” att ta av?

  Med vänlig hälsning / Erik

  Gilla

  • Nisse Hult skriver:

   Hej!

   Tycker inte det krävs några värsting kunskaper alls för att köra enligt denna modell. Sett lite klipp
   på YouTube om detta (OMAD) innan jag startade. Och några speciella ”fettlager” fanns inte att ta av, men visst några kilo ville ja allt bli av med (Start 81 nu 78/ 181cm/62år) Och som sagt ingen brist i ork på morgonpasset trots att sista måltid var för ca 21 timmar sedan. Tänker köra på till 30dgr (dag 19 idag) och sen göra en summering. Återkommer sen till dig. Men visst det krävs lite pannben och målet är en lättare vassare cyklist på Vättern/Vasaloppet etc. Läs gärna på vad 4 x 4 intervaller innebär så ser du att det är tuffa pass.

   Gilla

   • Erik Edlund skriver:

    Fasta och intermittent fasta (ex. 16:8 eller 23:1 som du använder) uppfattas och används av många för viktnedgång, det verkar helt enkelt logiskt. Men en annan aspekt, kanske långt viktigare, är att den aktiverar många (alla?) delar av metabolismen (ämnesomsättningen). Den skrapar upp tillgångar som ligger och skräpar där de inte hör hemma (ex. fettinlagringar i levern och mellan organ inne i buken.)

    Den som ständigt prioriterar träning med kolhydratladdning kommer att välja bort extra prestationsförmåga och uthållighet som fett/ketondrift erbjuder. Fasta i en individanpassad variant är alltså att likna vid ”metabol träning” för hela kroppen.

    Med vänlig hälsning / Erik

    Gilla

 3. bjrnhammarskjld9519 skriver:

  Problemet är att den kände kocken serverar mat ur det nya franska köket.
  Maten serveras på en fyrkantig tallrik med 0,4 m sida. Sen häller han en droppe sås, stryker ut i ett monomolekylärt lager, lägger dit en fjärilskotlett om 4×4 cm i enlighet mmed EAT-Lancetmodellen, bygger en pyramid av 4 petit poire, bygger en vedtrave av en haricouvert skuren i åtta längsgende bitar i ett hörn.
  Plasta in tallriken som det konstverk det är och häng på väggen för mat är det inte och sedan går man hem och äter riktig mat.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.