Nyttig livsstil?

Publicerat: 2019-01-23 i Livsmedelsverket
Etiketter:, , ,

Trots att fetman och stillasittandet ökar är relativt få svenskar villiga att förändra sina kost- och motionsvanor. En ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden visar att endast cirka en tredjedel av svenskarna, 35 procent, kan tänka sig att avge ett nyårslöfte att äta nyttigare. Färre än hälften, 46 procent, uppger att de kan tänka sig att motionera mer.

Källa: diabetesportalen

Äta nyttigare är ett luddigt begrepp. Ett exempel är att Socialstyrelsen och SBU* funnit vetenskapligt stöd för fyra skilda kostmodeller vid behandling av diabetes typ 2. Dessa har jämförts  med kontrollmodeller och var för sig funnits vara ”bättre”. Dessa kontrollmodeller är inte samma och jämförelser blir då relativa. Någon av de fyra bör rimligen vara bättre och någon sämre, men då de inte jämförts inbördes kan vi inte skilja dem åt.

Jag slår vad om att Livsmedelsverkets tallriksmodediet betraktas som nyttig. Dess enskilda bitar har byggts samman i konsensus, samförstånd. Det finns olika sätt att nå konsensus i en fråga, här ett par:

 • Där fakta och åsikter i en fråga matchar varandra är det lätt att nå samförstånd.
 • Där de inte stämmer vidare värst överens är en framkomlig metod att välja ”rätt” medlemmar i den församling som beslutar.

Har då denna tallriksmodell genomgått 1) vetenskaplig utvärdering under 2) lång tid och 3) befunnits bäst?

En nationell plan för att förbättra svenskarnas mat- och motionsvanor skulle göra det enklare för befolkningen i stort att leva hälsosamt, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Tja, något känner dom sig tvungna att skriva, om inte annat så för att motivera sin existens. Vilka konkreta förslag har de att komma med? Införa åtminstone en veckas nutritionskunskap i läkarutbildningen?


*) Fyra olika kostmodeller för diabetes typ 2?

kommentarer
 1. bjrnhammarskjld9519 skriver:

  Socialstyrelsen har 2011 rekommenderat FEM olika koster vid diabetes och övervikt. Den kost som ”De Smorda” alltid hoppar över är den ketogena kosten, av SoS kallad ”Extrem lågkolhydratkost” med högst 29´0 E% kolhydrater.
  Eftersom SoS kost nr 5 alltid ignoreras av sjukvården innebär det att vården bryter mot grundlag (1 kapitlet 1 §, lag skall följas) och 1 kapitlet 9 § RF (alla ska behandlas lika inför lag och det är förbjudet att ljuga som myndighet(stjänsteperson)
  Men det saknas sanktioner för den som bryter mot grundlag och administrativ lag
  Det enda vi kan göra är att ge sig på att klaga på myndigheter som fortsätter att bryta lag. Droppen urholkar stenen. Till slut blir det ett Niagarafall.
  Fann i klotterbok följande citat:
  Sluta lyd, börja tänk!

  Gilla

 2. Erik Edlund skriver:

  Att ignorera påståenden kan bero på att det inte finns väl grundade argument att bemöta dem, tystnad är då det ”vapen” de tar till. På sätt och vis är det ett erkännande av okunskap på (åtminstone) det området och första steget i följande: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

  Med vänlig hälsning / Erik

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.