Levern är smartare än din hjärna, om alkohol och fruktos

Publicerat: 2019-02-04 i fatty liver disease, fettlever, Fruktos, glukos, Glykogen, Kolhydrater, NAFLD
Etiketter:, ,

En gång i tiden var skador på levern en vanlig följd av alkoholism. Numera är leverskador vanligare än förr och en avsevärd andel av ökningen beror på NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease. Vad kan ligga bakom NAFLD?

Levern har en mycket central roll i metabolismen.

 • Levern tar hand om akuta överskott i blodet av det vi äter och gör det lagringsbart till dess det används.

Ett tydligt exempel är hanteringen av kolhydrater. De består av tre monosackarider (glukos, fruktos och galaktos) som alla måste spädas ut kraftigt för att inte skada blodkärlen, vi kan ha 2-5 gram i blodomloppet samtidigt, en bråkdel av en typisk måltid som lätt kan ge 100 gram i stöten. Muskler och levern löser lagringen genom att bilda glykogen, långa kedjor av sammanlänkade glukosmolekyler. Ju färre ändar sådana kedjor har dess mindre vatten krävs vilket gör att levern kan lagra uppåt 100 gram glukos i form av leverglykogen (cirka 400kcal). Men sedan tar det stopp, det väger trots allt bortåt 3 hg inklusive det medföljande vattnet.

En betydligt kompaktare lagringsform är fett. Ett hekto rent fett motsvarar 900kcal, men i form av fettväv blir det cirka 750kcal då infrastruktur i form av blodkärl och bindväv ”späder ut”. 100 gram vattenblandat glykogen lagrar cirka 130 kcal vilket motsvarar energin i knappt 18 gram fettväv. Så länge vi tillåter levern att göra sig kvitt detta fett innan det dyker upp mer så är det både problemfritt och önskvärt att bygga sådana tillfälliga fettlager. Problem uppstår när de inte töms utan gradvis förfettar levern och hindrar den i sitt arbete.

 • Levern rensar bort och omvandlar farligt och meningslöst till sådant som är potentiellt användbart.

Alkohol i mer än ”trivselmängder” är definitivt farligt, det skadar omdöme, reaktionsförmåga och ”drar sprintarna ur knäna”. Av någon god anledning ”vet” levern det bättre än vår hjärna och fokuserar 100% på att eliminera alkoholen ur blodet så länge det finns kvar. Då alkohol är betydligt energitätare än kolhydrater fylls glykogenförrådet rätt snart och förbrukas inte då levern är fullt upptagen av att hantera alkoholen. Snart nog börjar DNL, De Novo Lipogenesis, nybildning av fett.

Fruktos tillhör det meningslösa, då våra kroppar inte har användning för det. Jo, jag vet att det är drivmedel för spermier, men de små mängderna är lokalproducerat. Det är dessutom farligare än glukos då det är fyra gånger mer hygroskopiskt (vattensugande)! Även här är levern smartare än hjärnan, plockar ut 80% av fruktosen ur blodet redan vid första passagen. Vad händer sedan? Samma som med alkohol, det omvandlas till glykogen och fett.

Har du en förfettad lever så har levern betett sig smartare än din hjärna, hittills. Har det inte gått för långt så kan du vända utvecklingen då levern är ett organ med en förvånansvärd kapacitet att reparera sig själv.


Mer om NAFLD på Wikipedia

Annons
kommentarer
 1. Thomas Jansson skriver:

  Det var ju inte så många år sedan som NAFLD inte fanns som begrepp hos läkarna och de som hade det beskylldes för att vara alkisar. Vid senare diskussioner med läkare var den obotbar – inget stämde – vad gör läkarna under sin utbillning?

  Gillad av 1 person

 2. Lennart skriver:

  1-2 glas rött vin per dag anses ofta som Ok. Men vin innehåller både alkohol och socker.
  Om vi äter lchf i övrigt klarar vi då 2glas vin per dag utan att riskera leverförfettning?

  Gillad av 1 person

  • Erik Edlund skriver:

   Min hypotes är att om vi tillåter levern att exportera det fett som den bygger upp av överskottsenergi i blodet så går vi hyfsat skadeslösa ur detta.

   Ett bra mått på detta är fastetriglycerider som regelmässigt tas vid besök på vårdcentraler. Det visar hur mycket ”blodfett” som levern själv producerar och exporterar under den ”metabola lågtrafiken” som råder efter nattfastan. Låga TG, gärna 1 eller under, i kombination med HDL över 1,5 är önskvärda. Har du dem kan man bortse från vårdens varningar om ”höga kolesterolvärden”.

   Akuta toxiska effekter av alkohol är inte att leka med men för män är knappast 1 glas skadligt, kanske inte heller 2. Men det finns speciella vinprovarglas med sanslöst stor volym men där är avsikten att ge en stor inneryta för vinet att bre ut sig över när du svingar runt glaset inför lukttestet. De kan absolut inte fyllas lika som ett litet billigt IKEA-glas!

   Kvinnor ska ta det försiktigare!

   Tack för kommentaren / Erik

   Gilla

 3. Erik Edlund skriver:

  Thomas: Min tro är att gott minne är gynnsamt för läkarstuderande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.