Kroppen ”tänker” inte!

Publicerat: 2016-05-19 i Okategoriserade

Hanås - Diabetes och insulinbristFör de med synskador och syntolkning i datorn: ”Typ 1 diabetes är en bristsjukdom där hormonet insulin saknas. Druvsockret kommer inte in i cellen som då reagerar precis som i en svält-situation enligt bilden på sidan 32. Kroppen försöker höja blodsockret ytterligare eftersom den tror att glukosbristen inuti cellerna är orsakad av ett lågt blodsocker (se ”Kroppen tänker alltid som om den vore frisk!” på sidan 27). Signaler går till levern med hjälp av hormonerna glukagon och adrenalin (se sidan 41) som frisätter socker från reservförrådet.

Detta är dock en svält mitt i ett överflöd. Ute i blodet finns det ett överflöd av glukos som rinner ut i urinen. Inne i cellen bildas fettsyror som omvandlas i levern till ketoner (”diabetessyror”). Ketonerna utsöndras också med urinen. När man tillför insulin så bryts den onda cirkeln och cellen fungerar åter normalt.

Svält-syror och diabetes-syror är samma sak kemiskt sett (ketoner) men vi brukar benämna dem olika beroende på hur de uppkommer. Se under ”Ketoner” på sidan 106.”

Källa: Ragnar Hanås Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna.

Jag förstår att boken delvis vänder sig till ungdomar, men anser för den skull inte att det ökar förståelsen för komplicerade förlopp att betrakta det som att ”kroppen tänker”.

  • I vårt växthus har det under de senaste nätterna varit påtaglig risk för minusgrader, förödande för det vi planterat. För att motverka kylan använder vi ett termostatstyrt elektriskt element som slår till när temperaturen (är-värdet) sjunker under det inställda lägsta (bör-värdet). Det är alltså inte så att elementet tror att risken för plantorna är överhängande och går igång.

Användningen av det starka ordet svält i diabetessammanhang är knappast motiverat. Homeostasen i en ickediabetisk kropp arbetar med flera möjliga näringskällor. Till dessa hör den mat som ännu inte lämnat mag- och tarmkanalen, det som finns ”i omlopp”, muskel– och leverglykogen samt fettväv. Till det kommer, om faktisk ”svält” står för dörren, tillskott från proteiner i kroppen som vi kan undvara.

Leverglykogen innehåller i runda tal 100 gram glukos/400 kcal och räcker rätt långt om man inte hindrar att det utnyttjas genom att på ett eller annat sätt ökar insulinnivån för mycket. Det kan ske genom injektioner eller genom att, hos diabetiker typ 2 med fungerande betaceller, ge tabletter som stimulerar insulinfrisättning.

Insulin har flera effekter och den första i ordningen är att signalera till alfacellerna i de Langerhanska öarna att de inte ska släppa ut så mycket glukagon.

  • Insulin och glukagon är hormoner som motverkar varandra men ändå samverkar. Betacellerna kan läsa av blodsockernivån och vid behov frisätta insulin. Alfacellerna ”lyssnar” på förbipasserande insulin och taggar ner om glukagon inte behövs. Alla beta- och alfaceller fungerar autonomt, de reagerar självständigt, vilket innebär att både insulin och glukagon ständigt produceras i små mängder av enskilda celler, men blodsockret bestämmer den allmänna nivån, vad som överväger och hur mycket.

Det är alltså inte ”svält” som drar igång en ökad glukagonproduktion utan en oförmåga hos betacellerna att dämpa sin kollega på grund av insulinbrist!

Kroppen försöker höja blodsockret ytterligare eftersom den tror att glukosbristen inuti cellerna är orsakad av ett lågt blodsocker.

Denna mening saknar mening. Dels ”tror” kroppen ingenting, dels mäts inte glukos inne i celler, de mäts i den lilla mängd blod som lotsas förbi betacellerna i de Langerhanska öarna i bukspottkörteln. Större mängden av det glykogen som finns spritt i kroppen, ungefär 400 gram/1600 kcal, finns i muskelglykogenet och räcker för en del fysisk aktivitet innan man de facto svälter.

Insulin är avgörande för en korrekt metabolism, ämnesomsättning, men att den konventionella diabetesvården under lång tid använt uttryck som svält och svältketoner är illa motiverat för att inte säga orimligt. All information bör innebära ökad förståelse för vad som sker, inte förvirra med överförenklingar utan stöd i verkligheten. Ordet ketoner låter ”vasst” och diabetesvårdens företrädare gör inte ett vitten för att förklara deras utomordentligt viktiga roll för att överleva utan snar tillgång till vare sig kylskåp, frys, ICA/Willys/vaduvill eller Donken/7-eleven.

Om ketoner, för den misstänksamme,  Unga riskerar hälsan genom att minska insulin,
 Euglykemisk ketoacidos hos diabetiker typ 1,  Ett uns av fettkemi i anslutning till muskel- och fettceller Juice räcker inte hela natten för mig som har diabetes typ 1

kommentarer
  1. […] Kroppen ”tänke… on Juice räcker inte hela natten… […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.